Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe presidentti Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa 25.11.2018

Presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan. Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta.

Presidentti Koiviston kartan keskeiset reitit – eheys, luottamus, oikeudentunto, demokratia ja parlamentarismi ovat suuntia joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea. Suomen kansa tunsi presidenttinsä ja luotti häneen ja hänen toimintaansa isänmaan parhaaksi.

Kartta on paljon puhuva muistomerkki. Kartta osoittaa tien ja kuvaa maaston. Ilman sen tukea on reittiä vaikea suunnitella ja eksymisen riski kasvaa. Kartta antaa myös ymmärryksen mittasuhteista. Siitä, että olemme osa suurta kokonaisuutta, maailmanjärjestystä. Sen sääntöjen ja yhtenäisyyden eteen presidentti Koivisto teki väsymättömästi töitä.

Elämme aikaa, jota on kuvattu totuudenjälkeiseksi. Sellaista menoa on, että jo sanotaan ennen kuin yhtään fundeerataan. Ei Mauno Koivistonkaan kartta linnuntietä johtanut, matkalla on ollut kivisiä kulkuja ja pahoja mutkia. Mutta ei koskaan umpikujaa. Sanoma meille on selkeä: aina on tie tulevaisuuteen. Ja tulevaisuuteen meidän on suunnattava.

Historian muistaminen ei tarkoita menneisyyteen tarrautumista. Tämä kivi kyllä kestää. On meidän ja meidän jälkeemme taas muiden tehtävä huolehtia siitä, että maa sen ympärillä kukoistaa.