Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe uudelle hallitukselle Presidentinlinnassa 29.5.2015

Arvoisa pääministeri, hyvät valtioneuvoston jäsenet,

Onnittelen Teitä, arvoisa pääministeri, eduskunnalta saamastanne luottamuksesta pääministerivaalissa.

Eduskuntavaalien tulos ei antanut kiistatonta suuntaa muodostettavan hallituksen kokoonpanosta, tuli erilaisia vaihtoehtoja punnittavaksi.  Teidän toimintaanne hallituksen muodostamisessa on kuvattu insinöörimäisen tai yritysjohtajamaisen kaltaiseksi. Minusta se on näyttänyt juuri sellaiselta tavalta, jolla asiat hoidetaan. 

Teidän päätehtävänne on muuttaa Suomen suunta. Olemme liian pitkään kuvitelleet, että saavutettu hyvä sen kun vaan jatkuu. Tiedämme, että vanhan paikkaaminen voi parhaassakin tapauksessa olla vain ajan ostoa. Siksi tarvitsemme rohkeita uusia tekoja, joiden avulla Suomi selättää alavireensä. Tässä työssä erinomainen ensimmäinen askel on hallituksenne sitoutuminen päätösten tekemiseen ja myös niiden täyttämiseen. Hallitus, jossa pidetään keskinäinen luottamus ja kunnioitus, on vahva. Säilyttäkää tämä henki.

Hankalin edessä olevista ponnistuksista lienee hallitusohjelman 10 miljardin suuruisen talouden tervehdyttämisohjelman täytäntöönpano. Tulette kuulemaan paljon siitä, mitä ei saisi tehdä, vähemmän siitä, mitä sen sijaan pitäisi tehdä, ettekä ollenkaan siitä, missä olisimme, ellei mitään tehtäisi. En nimittäin usko kenenkään kehtaavan enää sanoa, että ollaan tässä vain ja elellään velaksi, vailla huolta huomisesta.

Huolta on kyllä kannettava. Tuen haastettanne kansallisen kohtuuden talkoista. Toivottavasti viesti löytää perille ja se myös vastaanotetaan. Meidän hyvinvoivien tulee käsittää, että voimme vielä paremmin, ellei kukaan voisi pahoin. Nyt tarvitaan esimerkin voimaa.

Arvoisa pääministeri, hyvät valtioneuvoston jäsenet,

Uusi hallitusohjelma ei tuo merkittäviä muutoksia ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaamme. Jatkuvuus onkin tärkeää, mutta huomioiden ajan riennon ja ympärillämme tapahtuvan kehityksen.  Siksi on myönteistä, että ohjelmassa esitetään panostuksia puolustuskykymme turvaamiseen ja tähdätään ulkoisen turvallisuuden sisäisten edellytysten vahvistamiseen.

Arvoisa pääministeri ja hyvät valtioneuvoston jäsenet,

Uskon, että yhteistyömme niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin Suomen suunnan muuttamisessa tulee olemaan tiivistä. Tulen tekemään parhaani, että yhteistoimintamme tuottaa tulosta.

Toivotan teille kaikille voimia ja viisautta työssänne Suomen parhaaksi.