Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe uudelle hallitukselle Presidentinlinnassa 6.6.2019

Arvoisa pääministeri, hyvät valtioneuvoston jäsenet,

Onnittelen Teitä, arvoisa pääministeri, eduskunnalta saamastanne luottamuksesta. Tänään johdollanne aloittaa itsenäisen Suomen 75. hallitus.

Huhtikuussa pidetyt eduskuntavaalit johtivat tasaiseen lopputulokseen. Tulos ei antanut selkeitä vastauksia, mutta te onnistuitte löytämään hallitusratkaisut hyvässä aikataulussa.

Teiltä odotetaan paljon, teitä tullaan haastamaan ja teiltä tullaan vaatimaan. Laajapohjaisen hallituksen yhtenäisyydellä ja keskinäisellä luottamuksella on suuri merkitys. Hallituksen päätöksentekotapa on kollegiaalinen; yhdessä päätetään ja yhdessä päätöksistä vastataan. Keskinäinen luottamus hallituksen sisällä luo myös muiden luottamusta poliittiseen järjestelmään.

Kuten edellisenkin hallituksen aikana, maailman epävakaus tulee jatkumaan. Teiltä tullaan vaatimaan kykyä vastata olosuhteiden nopeisiin muutoksiin. Kun sen kyvyn näytätte, tulevaisuuden kohtaaminen tuntuu turvalliselta.

Juuri turvalliselta tuntuvaa tulevaisuutta kaipaamme. Sitä ei ole etenevä ilmastonmuutos, sitä ei ole painava velkataakka eikä sitä ole huoli eläkejärjestelmän kestävyydestä. Mielestäni Suomen hallituksen suuri missio on luoda puitteet turvaan ja vakauteen. Sellaiset, ettei niiden puuttumisen vuoksi kenenkään tarvitse luopua omista suunnitelmistaan, on sitten kyse itsensä toteuttamisesta, perheen perustamisesta tai lasten saannista. Pidetään mielissä, että olemme lähes kaiken hyvän mittaamisessa maailman kärkeä.

Arvoisa pääministeri ja hyvät valtioneuvoston jäsenet,

Hallituskautenne alkajaisiksi Suomi ottaa vastaan Euroopan unionin puheenjohtajuuden heinäkuun alussa. Puolivuotiskausi sattuu monessa mielessä poikkeuksellisen vaativaan aikaan, mutta uskon, että toimivamman unionin luovutatte seuraajallenne.

Toivon, että yhteistyömme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tulee olemaan tiivistä kuten edeltäjienne kanssa. Omalta osaltani olen valmis mutkattomaan, hyödylliseen ja miellyttävään yhteistyöhön.

Toivotan teille kaikille voimia ja viisautta työssänne Suomen hyväksi.