Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Viron valtiovierailun illallisella Säätytalolla 13.5.2014

(muutosvarauksin)

Minulle ja puolisolleni on ollut suuri ilo ja kunnia saada toivottaa teidät, arvoisa presidentti ja rouva Ilves, valtiovierailulle Suomeen. Vierailunne korostaa maidemme erittäin vahvoja ja tiiviitä suhteita.

Valtiovierailut puolin ja toisin ovat oikeastaan kuin piste i:n päällä. Niihin viralliset suhteet huipentuvat. Niiden puitteissa kaikki tulee näkyvämmäksi. Mutta todellisen työn tekevät ja suhteiden syvimmän merkittävyyden luovat ne sadattuhannet meren yli liikkuvat ihmiset, tuhannet toimivat yritykset, lukuisat kulttuurin tekijät, kirjojen kirjoittajat ja niiden kääntäjät. He kaikki luovat Suomenlahden yli sillan, joka edelleen pysyy ja vahvistuu. Se myös monipuolistuu ja elää ajassa. Siltaa pitkin kulkevat niin sähkö kuin digitaalinen osaaminen, josta esimerkkinä on X-road. Ja sitä pitkin tullee aikanaan kulkemaan myös kaasu.

Me suomalaiset ja virolaiset olemme läheisiä toisillemme. Me olemme naapureita. Me olemme kielisukulaisia. Meitä yhdistävät niin historian vaiheet kuin nykypäivän kumppanuus niin kahdenvälisesti, alueellisesti Itämeren piirissä kuin EU:n ja yhteisvaluutta euron puitteissa. Meitä yhdistää myös tulevaisuus eli sinnikäs halumme rakentaa entistä parempaa, vakaampaa ja menestyvämpää maailmankolkkaa tänne pohjoiseen Eurooppaan, missä me molemmat asumme. Yhdessä.

Meitä yhdistää myös eräs muukin ilmeinen seikka. Me emme ole kooltamme suuria maita. Me emme voikaan laskea määrän, vaan ainoastaan laadun varaan. Sen mitä teemme, on meidän tehtävä hyvin ja tarkasti. Ei ole voimia tuhlattavaksi. Ei ole varaa virheisiin. Tämä laadun ja tarkkuuden – tekeepä nyt mieli sanoa myös säästäväisyyden – periaate vaikuttaa meillä aina ja kaikkeen.

Uskon kuitenkin, että tämä sääntö on ollut ja on jatkossakin sekä Suomelle että Virolle siunaus. Molemmat kansakunnat ovat menestyneet tältä pohjalta erinomaisen hyvin. Me olemme Suomenlahden pohjoisrannalla saaneet ihailla Viron nopeaa nousua, sen silmiinpistävää kykyä ketterästi tarttua uuteen, rohkeasti omaksua se ja kääntää se edukseen. Esimerkkejä on useita, yksi näkyvimmistä Skypen luominen. Avoimuus, uteliaisuus, rohkeus, vastuullisuus, yrityshalu – ne kaikki ovat meille tärkeitä ja vievät kansakuntiamme eteenpäin myös tulevaisuudessa, mitä haasteita kansainvälinen ympäristö ja talous eteemme sitten asettavatkin. 

* * *

Olemme viime kuukausien aikana joutuneet todistamaan dramaattista tapahtumasarjaa keskellä Eurooppaa. Kyse on tietenkin Ukrainan kriisistä. Kriisin kulku on ollut omiaan vavahduttamaan ja horjuttamaan sitä vapauden, yhteisten sääntöjen, alueellisen koskemattomuuden ja rauhanomaisen vuorovaikutuksen pohjalle rakennettua Euroopan järjestelmää. Tätä järjestelmää olemme kaikki osaltamme – suurin toivein, kovin panostuksin – rakentaneet. Ja nyt tämän järjestelmän yllä häilyy suuri varjo.

Me kansainvälisen yhteisön jäseninä emme luonnollisestikaan voi hyväksyä kansainvälisen oikeuden rikkomuksia emmekä Krimin niemimaan liittämistä Venäjään. Olemme myös todistaneet Ukrainassa järjestyksen vakavaa horjumista, väkivallantekoja, sieppaamisia ja katoamisia. Odessan tulipalon kaltaiset kauhistuttavat tapahtumat kymmenine uhreineen ovat mielissämme.

On olemassa ikävä tietoisuus siitä, että ellei Ukrainan kriisiä kyetä rauhoittamaan ja luomaan rauhanomaista tietä, joka takaa Ukrainan yhtenäisyyden, vapauden ja vakauden sekä eri väestöryhmien oikeudet, tullaan ennen pitkää hyvin vaikeaan tilanteeseen. Sellaiseen, joka heijastuu entistäkin vakavammin ja laajemmin Euroopan turvallisuuteen. Mitä enemmän menee rikki, sitä vaikeampaa on korjata.

Siksi tärkeintä on nyt työ tilanteen rauhoittamiseksi siten, että ukrainalaiset pystyvät päättämään omasta kehityksestään laillisesti ja demokraattisesti. Ilman väkivallan uhkaa tai sen käyttöä. Me toimimme yhdessä EU:n puitteissa tällaisen tulevaisuuden puolesta. Toivon myös, että Sveitsin Etyjin puheenjohtajamaana tekemä aktiivinen työ osaltaan tässä auttaa. Tarvitaan kovaa ponnistelua, kaikilta, jotka vastuunsa tuntevat.  

Arvoisa presidentti Ilves, rouva Ilves, haluan vielä kiittää tulostanne Suomeen sekä niistä antoisista keskusteluista, joita päivän mittaan saimme käydä. Haluaisinkin nyt kohottaa maljan Viron presidentin ja rouva Ilveksen sekä Suomen ja Viron suhteiden kunniaksi! Terviseks!