Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro kestävän kehityksen tavoitteiden huippukokouksessa YK:n yleiskokouksen 78. istunnon yhteydessä New Yorkissa 18. syyskuuta 2023

Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Tokajev, presidentti Novák, arvoisat suurlähettiläät

Tämä huippukokous osuu kriittiseen aikaan. Olemme puolivälissä Agenda 2030:n täytäntöönpanolle asetettua aikataulua. Emmekä ole lähelläkään tavoitteidemme saavuttamista.

Globaalisti edessämme on monien toisiinsa liittyvien yhtäaikaisten haasteiden myrsky. Ilmastonmuutos ja luontokato. Lisääntyvä ruokaturvattomuus ja nousevat energiahinnat. Valtavia humanitaarisia tarpeita ympäri maailmaa. Venäjän edelleen jatkuva sota Ukrainaa vastaan ja sen monet maailmanlaajuiset heijastusvaikutukset.

Kaikki nämä tekijät vaikeuttavat entisestään työtämme kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Mutta se tarkoittaa vain yhtä asiaa: meidän on työskenneltävä kovemmin.

***

Kestävä kehitys ei saa olla vain päälle liimattu koriste. Sen on oltava kaiken toimintamme ytimessä.

Suomessa olemme sisällyttäneet kestävyyden arvioinnin valtion talousarvion suunnitteluun. Valtiovarainministerien ilmastokoalition perustajajäsenenä jaamme edelleen parhaita käytäntöjämme ja otamme oppia muiden koalition jäsenten kokemuksista.

Meidän on myös hyödynnettävä täysimääräisesti digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Uuden teknologian avulla voimme saavuttaa parempia kehitystuloksia käytössämme olevilla resursseilla. Samalla meidän on varmistettava, että digitaalinen kehitys on oikeudenmukaista ja osallistavaa.

Loppujen lopuksi kestävyys, kehitys ja tasa-arvo kulkevat käsi kädessä. Sukupuolten tasa-arvo sekä yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen ovat olleet keskeisiä tekijöitä Suomen noustessa köyhyydestä vaurauteen. Olemme edelleen vahvasti sitoutuneet tukemaan oikeutta koulutukseen maailmanlaajuisesti.

***

Lainatakseni pääsihteeri Guterresia: Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa ei ole kyse viivoista kaaviossa. Kyse on ihmisistä ja planeetastamme. Meidän on voitettava erimielisyytemme ja työskenneltävä yhdessä. Tässä asiassa kenelläkään meistä ei ole varaa epäonnistua.

Kiitos.