Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro Krim-foorumin huippukokouksessa 23.8.2022

Presidentti Niinistö puhui Krim-foorumin huippukokouksessa. Kuvakaappaus / Crimea Platform
Presidentti Niinistö puhui Krim-foorumin huippukokouksessa. Kuvakaappaus / Crimea Platform

Puhuttu englanniksi 

Arvoisa presidentti, hyvät naiset ja herrat,

haluan kollegojeni tavoin kiittää presidentti Zelenskyiä tämän huippukokouksen koollekutsumisesta. Kokoonnuttuamme ensimmäisen kerran Kiovassa viime elokuussa, tilanne on pahentunut dramaattisesti. Näin ollen tämän foorumin tavoitteet ovat tulleet entistäkin tärkeämmiksi.

Venäjän hyökkäyssota ja meneillään oleva hyökkäys Ukrainaan rikkovat vakavasti kansainvälistä oikeutta. Osana Euroopan unionia ja yhteistyössä transatlanttisten kumppaniemme kanssa Suomi on reagoinut tilanteeseen päättäväisesti. Poliittinen, taloudellinen, sotilaallinen ja humanitaarinen tukemme Ukrainalle on ollut vahvaa. Tuki jatkuu niin kauan kuin on tarpeen.

Samalla kehotamme Venäjää lopettamaan sotilaalliset toimensa välittömästi ja ehdoitta. Kehotamme Venäjää vetämään kaikki joukkonsa ja sotilaskalustonsa Ukrainan koko alueelta, myös laittomasti liitetyltä Krimin niemimaalta.

* * *

Suomen sitoutuminen Ukrainan itsenäisyyteen, itsemääräämisoikeuteen ja alueelliseen koskemattomuuteen sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä on järkkymätön. Suomi tukee kansainvälisiä pyrkimyksiä Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamiseksi. Kaikkien ukrainalaisten, mukaan lukien Krimin tataariväestön, on nautittava itsemääräämisoikeudestaan täysimääräisesti.

Haluan onnitella Ukrainaa sen Euroopan unionin ehdokasvaltion asemasta. Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen. Suomi tukee päättäväisesti Ukrainan tietä Eurooppaan ja uudistuksia, joihin Ukraina on sitoutunut.

* * *

Arvoisa presidentti,

Suomen kansan puolesta lähetän parhaat terveiset Ukrainan kansalle kansallispäivänne aattona. Rohkea taistelunne vapauden ja eurooppalaisten arvojen ja periaatteiden puolesta koskettaa meitä syvästi. Tavalliset suomalaiset ovat osoittaneet poikkeuksellista intoa ja halua auttaa ukrainalaisia.

Odotan innolla kumppanuuttamme ja yhteistyötämme vahvistamista edelleen. Suomi seisoo Ukrainan rinnalla.