Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro rauhanturvahuippukokouksessa New Yorkissa 28. syyskuuta 2015

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Haluan kiittää presidentti Obamaa tämän kokouksen koolle kutsumisesta pyrkiessämme tehostamaan YK:n rauhanturvatoimintaa. Kiitoksen ansaitsee myös pääsihteerin aloite rauhanturvaoperaatioiden uudelleenarvioinnista, pidämme tätä erittäin tervetulleena. Asian edistämiseksi Suomi, Uruguay, Ruanda ja Indonesia isännöivät huomenna ministeritason tapaamista.

Meillä Suomessa on runsaasti kokemusta rauhanturvaamisesta: YK:n rauhanturvaoperaatioissa on vuoden 1956 Suezin kriisistä lähtien palvellut 50 000 suomalaista miestä ja naista. Suomen rauhanturvajoukkojen tämänhetkinen vahvuus on 340. Olemme kuudennella sijalla YK:n rauhanturvaoperaatioissa mukana olevien Euroopan maiden joukossa. Väkilukuun suhteutettuna Suomi on Euroopan maista sijalla kaksi. Jo vuosikymmenten ajan olemme osoittaneet vahvaa sitoutumista rauhanturvatoimintaan.

Tänään haluan ilmoittaa Suomen sitoutumisen jatkamisesta seuraavilla viidellä osa-alueella:

Toimimme UNIFILin suomalais-irlantilaisen pataljoonan johtovaltiona – yli 300 hengen kontribuutiolla – vuoden 2016 loppuun. Tämän jälkeen Suomi lähettää UNIFIL-joukkoihin sotilaita vielä kahden vuoden ajan.

Toiseksi lisäämme MINUSMA-operaatioon osallistuvien sotilaiden määrää lähettämällä sotilastarkkailijoita.  Kokonaisuudessaan vahvuutemme on enintään 20 henkilöä.

Kolmanneksi vastaamme YK:n rauhanturvaoperaatioista vastaavan osaston DPKO:n tukipyyntöön vuodelle 2017 YK:n rauhanturvaamisen valmiusjärjestelmän puitteissa lupaamalla ATU-joukkoja (vahvuus enintään 275), erikoisjoukkoja (tarpeen mukaan kootut joukot, vahvuus enintään 200) ja siirrettävän CBRN-laboratorion (vahvuus enintään 55, vuodesta 2018 alkaen).

Neljänneksi tarjoamme YK:n operaatioihin myös enemmän poliiseja. Tarkoitus on lähettää rauhanturvatehtäviin 20 poliisiasiantuntijaa vuonna 2016.

Ja vielä viidenneksi, lisäämme entisestään kapasiteettiamme koulutus- ja harjoitustehtävissä, joilla tuemme rauhanturvaamista Afrikassa, erityisesti Itä-Afrikan valmiusjoukoissa.

Olemme edelleen erittäin sitoutuneita rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan. Lisään vielä, että Suomi lähetti juuri 50 sotilasta Pohjois-Irakiin kouluttamaan (Operation Inherent Resolve) OIR-koalition peshmerga-joukkoja. Tuemme Resolute Support -operaatiota Afganistanissa 60 sotilaalla ja jatkamme UNTSO- ja UNMOGIP-operaatioissa.

Haluamme myös tehdä enemmän Naiset, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman hyväksi, jota olemme jo tukeneet muun muassa Afganistanissa, Keniassa ja Nepalissa.

Olemme edelleen erittäin sitoutuneita rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan. Suomi tekee oman osuutensa, kun etsimme uusia tapoja vastata uusiin tarpeisiin.