Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ABB Oy:n 125-vuotisjuhlassa Helsingin Messukeskuksessa 28.8.2014

Suomi ja suomalaiset ovat olleet monin tavoin osallisia 125 vuotta sitten toimintansa aloittaneen Gottfrid Strömbergin sähköliikkeen menestyksessä. Nykyajan termein – Gottfrid pisti pystyyn neljän hengen ketterän konepaja-startupin, jonka tuotteille löytyivät nopeasti markkinat sekä kotimaassa että ulkomailla.

Strömbergiä on kiittäminen siitä, että suomalaisiin koteihin niin kaupungeissa kuin maaseudulla saatiin sähkö.  Ja juuri Strömbergin ansiosta olimme jo talvisodan aikoihin maailman kärkimaiden tuntumassa teollisuuden käyttövoiman sähköistämisessä. Strömbergin nimestä tuli nopeasti sähköalalle käsite, yksi maamme parhaimmista brändeistä.

Tänään Strömbergin perintö elää ABB:n toiminnassa.  ABB on yksi maamme suurimmista teollisista työantajista. Sen palkkalistoilla Suomessa on noin 5 500 työntekijää.  125-vuotiaan ABB:n vauhdissa ei näy hidastumisen merkkejä. Kuntoa on vuosikymmenien ajan pidetty yllä ja parannettu satsauksilla tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Tukevan perustan päälle on ollut hyvä rakentaa uutta. ABB on antanut insinööreilleen aikaa ajatella ja tekijöilleen tilaa toimia. Ja kaiken tämän työn tulokset näkyvät. Kysyntää ja kasvua on löytynyt uusista innovaatioista.  Tarvitsemme energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä, älykkäämpiä sähkönjakeluverkkoja ja lisää tehokkuutta teollisuuteen. ABB on tänään erinomaisessa vireessä vastaamaan näihin tarpeisiin.

Minä ja moni muukin kaipailee ABB:n kaltaisia yrityksiä Suomeen lisää – ja mieluiten monta. Tarvitsemme investointeja ja innovaatioita. Suomi elää nyt ja tulevaisuudessa viennistä, mutta ilman investointeja ei ole työtä eikä sitäkään, mitä viedä.

Miksi investoijan sitten kannattaisi tulla tänne? Meidän toimintaympäristömme on vakaa ja ennakoitava. Kuulumme euroalueeseen ja taloutemme on reitattu AAA:lla. Yhteiskuntamme toimii demokraattisesti, avoimesti eikä meille ole korruption siemen pesiytynyt. Viestintäverkkomme ovat tehokkaita ja luotettavia. Logistiikkakin pelaa.

Erityinen suomalainen valttikortti on osaava ja motivoitunut työvoimamme. Tästä hienon esimerkin antaa juuri ABB:n monella tavalla pätevä väki. Suomalainen työvoima puhuu englantia, ymmärtää tietokoneiden päälle ja ennen kaikkea, tuntee vastuunsa työstään. Elämänlaatuumme kuuluu korkeatasoinen peruskoulutus, tasa-arvo ja puhdas luonto. Jotkut tutkimukset ovat väittäneet suomalaisia jopa onnelliseksi kansaksikin!

Meitä on monta, jotka teemme Suomea tunnetuksi maailmalla juuri investointikohteena. Sitä tekevät myös ABB:n kaltaiset yritykset toiminnoillaan Suomessa. Ne antavat mallia, että tänne kannatti sijoittaa.

Nyt Suomessa, niin kuin muuallakin maailmalla, eletään talouden laihoja vuosia. Maamme tarvitsee uudistumista niin rakenteissa kuin asenteissakin. Muutoksen läpiviemiseen tarvitaan rohkeutta ja riskin sietoakin. Suomen kansalta näitä ominaisuuksia ei ole vuosien saatossa puuttunut. Välttämättömyys osataan nähdä hyveenä. Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä huolehtiminen on juuri nyt tärkeimpiä hyveitämme.

Gottfrid Strömberg kehitteli dynamonsa jo koulupoikana. Tämän päivän Suomi tarvitsee hänenlaisiaan; lahjakkaita, kunnianhimoisia, itseensä uskovia ja elämälle nälkäisiä ihmisiä, jotka tarttuvat kilpailuun alansa parhaiden kanssa tai luovat kokonaan uusia aloja. Ja tällaisia yrittäjän alkuja Suomesta kyllä myös onneksemme löytyy.

Onnittelen ABB:tä pitkästä, hienosta taipaleesta! Onnittelen kaikkia teitä, jotka eri tehtävissä olette tätä menestystä rakentaneet. Olen varma, että ABB:n menestys jatkuu myös tulevaisuudessa!