Det arktiska samarbetet påskyndas under statsbesöket i Norge

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 41/2012
9.10.2012

Utvecklingen av det arktiska området är ett centralt tema då republikens president Sauli Niinistö med maka gör ett statsbesök i Norge den 10-12 oktober 2012 på inbjudan av kung Harald V. Utrikesminister Erkki Tuomioja, Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb, en delegation bestående av företagsledare samt experter på det arktiska området från bland annat Lapplands och Uleåborgs universitet och Barents Center ingår i presidentens följe under statsbesöket.

Statsbesöket inleds onsdagen den 10 oktober kl. 12 med en mottagningsceremoni framför Kungliga slottet i Oslo. Efter detta bjuder Norges kungapar presidentparet på lunch på Kungliga slottet, och president Niinistö lägger ner en krans vid Nationalmonumentet på Akershus fästning.

På eftermiddagen träffar president Niinistö Norges politiska ledning. I diskussionerna med parlamentets vice talman Per Kristian Foss och statsminister Jens Stoltenberg behandlas Finlands och Norges bilaterala relationer, frågor som gäller det arktiska området samt aktuella internationella frågor. Finland och Norge har gemensamma intressen när det gäller att utveckla de nordliga områdena, och Finland vill stärka både det ekonomiska och det vetenskapliga samarbetet inom det arktiska området.

Republikens presidents maka Jenni Haukio och drottning Sonja besöker en konstutställning med finländsk grafik på galleri Kunstverket. Dagen avslutas med en festmiddag på Kungliga slottet.

Torsdagen den 11 oktober håller president Niinistö tal vid en tillställning som ordnas av Norges utrikespolitiska institut och Finlands ambassad på Litteraturhuset och deltar i ett seminarium som behandlar Finlands och Norges ekonomiska relationer. Norges regering bjuder på lunch statsbesöket till ära. Presidentparet besöker också Rommens skola tillsammans med kungaparet. Som avslutning på dagen står presidentparet värd för en mottagning i operahuset i Oslo.

På den tredje dagen av statsbesöket, fredagen den 12 oktober, reser presidenten med följe till Tromsö i norra Norge, där programmet särskilt fokuserar på forskningen i det arktiska området och det arktiska samarbetet. På programmet står en diskussion vid Tromsö universitet och en kryssning på forskningsfartyget FF Helmer Hansen. Kronprins Haakon deltar i besöket i Tromsö.