Estlands nya president Kersti Kaljulaid besökte Finland: Estlands och Finlands samarbete ett exempel för hela världen

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Estlands nya president Kersti Kaljulaids första utrikesresa gick till Finland den 20 oktober. Republikens president Sauli Niinistö träffade president Kaljulaid på Talludden och tackade presidenten för att hon kom till just Finland på sin första tjänsteresa.

Presidenterna diskuterade bland annat relationerna mellan Finland och Estland, EU, relationerna till Ryssland och kriserna i Syrien och Ukraina.

Finlands och Estlands nära samarbete fortsätter

Vid presskonferensen efter diskussionerna tog president Niinistö upp de goda relationerna mellan länderna.

”Vi förstår varandra väl. Vi diskuterade relationerna mellan Finland och Estland och hur vi kan göra Estlands och Finlands samarbete inom informationsteknik till ett exempel för hela världen”, sade president Niinistö.

President Kaljulaid tackade också president Niinistö för de goda diskussionerna.

”Solen skiner i dag, och vi tycker båda att det speglar relationerna mellan Finland och Estland. Det har varit fint att få utbyta åsikter med dig, och jag kan bara dela din analys om att våra tankar om världen omkring oss och om det närmaste grannskapet är väldigt liknande”, konstaterade president Kaljulaid.

Relationerna till Ryssland och kriserna i Syrien och Ukraina

Presidenterna diskuterade även Ryssland och ländernas relationer till den gemensamma grannen. ”Våra tankar om Ryssland och om landets agerande skiljer sig inte från varandra. Däremot har vi något olika syn på om man bör föra dialog med Ryssland eller ej. Det är ändå en annan sak”, påpekade president Niinistö.

President Kaljulaid instämde i synen på den gemensamma lägesbilden och konstaterade att länderna har olika sätt att reagera på den. ”Våra länder har olika förhållningssätt i saken, och det har jag full respekt för. Vi är också båda mycket nöjda med att Europeiska unionen delar vår uppfattning om situationen i Östersjöområdet.”

Vid diskussionerna behandlades även situationen i Ukraina och fortsättningen på Normandie-processen. Båda presidenterna hoppades att man skulle kunna avancera i fråga om att uppfylla villkoren i Minskavtalet. Dessutom diskuterade presidenterna krisen i Syrien och katastrofen i Aleppo. Frankrikes president Hollandes och Tysklands förbundskansler Merkels kommentarer om eventuella ytterligare sanktioner mot Ryssland med anledning av Syrien togs upp vid presskonferensen. President Niinistö konstaterade att han är inne på samma linje. ”Eventuella ytterligare sanktioner kan inte uteslutas”, sade han.

Presidenterna diskuterade även ekonomin och ländernas samarbetsmöjligheter. De lyfte fram informationstekniken som ett exempel på en bransch inom vilken man i framtiden kan ha ett tätare samarbete.

Under sitt besök i Finland träffade president Kaljulaid även riksdagens talman Maria Lohela och utrikesminister Timo Soini.

Video av presskonferensen (på engelska)

Bilder

 Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli
Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli Besök av Estonias president Kersti Kaljulaid den 20 oktober 2015Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli