Finland 100 år: Jubileumsåret kulminerade i republikens presidents mottagning på självständighetsdagen

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för självständighetsdagens mottagning på Presidentens slott onsdagen den 6 december 2017. Det självständiga Finlands 100-årsjubileum synade såväl i listan över inbjudna gäster som i musiken, trakteringen och blomsterdekorationerna.

Legender och unga förmågor bland de inbjudna

Bland de ca 1 900 inbjudna gästerna fanns framstående förmågor från olika årtionden av vår självständighet. De inbjudna gästerna hade valts med tanke på en så stor tidsmässig och geografisk täckning som möjligt. På gästlistan fanns både legender och unga förmågor inom kultur, idrott, ekonomi och politik.

Självskrivna hedersgäster var även i år våra krigsveteraner och lottor. De var de första som hälsades välkomna av presidentparet kl. 19 till tonerna av Sibelius Jägarmarschen. De sista gästerna som anlände till mottagningsceremonin från Mariegatan var ungdomar som representerade Finlands landskap och framtid. Presidentparet hade bjudit in två unga från varje landskap som utmärkte sig inom olika områden.

Körsång och kända solister jubileumsåret till ära

Efter hälsningsceremonin uppträdde körerna Ylioppilaskunnan Laulajat och Philomela i Rikssalen. Med valet av körer ville presidentparet uppmärksamma den finländska körkulturen och vår långa tradition av att sjunga tillsammans. Ylioppilaskunnan Laulajat uppträdde också under kaffebjudningen för veteraner och lottor.

Solister i Gardets Comboensemble var Katri Helena, Pentti Hietanen och Diandra, som bjöd på såväl klassiska evergreens som plock ur artisternas nyare produktion – melodier från olika årtionden som hör till de kändaste inom den finländska musiken och som förenar olika generationer.

Juha Hostikka och Dallapéorkesterns repertoar av folkkära evergreens, präglade av tidens patina, sträck sig ända till 1920-talet. Orkestern spelade i salongen på tredje våningen.

Under mottagningsceremonin spelade Gardets Musikkår under ledning av Försvarsmaktens överkapellmästare, musiköverstelöjtnant Jyrki Koskinen. Under dansen spelade musikkåren under ledning av chefskapellmästare, musikmajor Pasi-Heikki Mikkola. Presidentparet dansade den inledande valsen till tonerna av Oskar Merikantos Valse Lente.

Något från varje landskap

Finland var välrepresenterat också i den mat som serveras – det fanns något salt och något sött från varje landskap. Samarbetet med läroanstalter inom restaurangbranschen fortsatte. Elever från Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors hjälpte till med serveringen och i köket assisterar kockstuderande från Oulun Palvelualan Opisto i Uleåborg. En del av de rätter som serverades var också tillredda av eleverna.

Dekoration med inhemska blommor

För att hedra Finlands 100-årsjubileum dekorerades Presidentens slott enbart med blommor odlade i Finland. De inhemska blommorna var en gåva till det 100-åriga Finland av Handelsträdgårdsförbundets blomsterodlare. Slottet dekorerades med ca 3 500 blommor från sex olika blomsterträdgårdar runt om i landet. I dekorationerna användes rosor, violer, gerbera, amaryllis, krysantemer, julstjärnor, blåklint, tulpaner och liljor.

Fru Haukio bär en dräkt av Årets unga designer

Republikens presidents maka fru Jenni Haukio bar en dräkt som designats för henne av konstkandidat Heidi Karjalainen. Heidi Karjalainen studerar på magisternivå vid institutionen för design vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur med mode som huvudämne.

Jenni Haukios val av designer var inspirerat av Finlands 100-årsjubileum:

”Finlands framtid ligger i våra unga, begåvade förmågor. Genom mitt val ville jag hedra Aalto-universitetets högklassiga, unika och internationellt konkurrenskraftiga undervisning och forskning inom modebranschen. Jag vill också ge en ung designer chansen att visa upp sitt kunnande och sin kreativitet.”

Heidi Karjalainen valdes till Årets unga designer i september. I maj kom hon på andra plats i tävlingen Apolda European Fashion Award i Tyskland.

Läs mer om självständighetsmottagningens servering, historia och förberedelser: https://www.presidentti.fi/niinisto/sjalvstandighetsdag

Fotos på Flickr

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2017