Finland 100 år: Landskapsturnén fick en fin avslutning i Norra Österbotten: Tillsammans har finländarna åstadkommit mycket

Presidentparet deltog i Barnens slottsbal på Uleåborgs stadsteater. Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

Presidentparet deltog i Barnens slottsbal på Uleåborgs stadsteater. Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besökte Uleåborg i Norra Österbotten den 2 december 2017. I och med besöket har president Niinistö under jubileumsåret besökt samtliga landskap på det finländska fastlandet samt Åland.

Dagen började högtidligt redan på morgonen när presidentparet deltog i Barnens slottsbal i Uleåborg. Sammanlagt 500 fjärdeklassare från olika skolor i Uleåborg hade bjudits in till stadsteatern. När presidentparet anlände utropade barnen ”Välkomna till Uleåborg!”, varefter elever i musikklasserna i Rajakylän koulu framförde stycket ”Suomenmaa”.

Barn ska få förverkliga sig själva i egen takt

I sitt hälsningstal till barnen underströk president Niinistö vikten av att acceptera och inkludera andra.

”Var och en ska få förverkliga sig själv i egen takt. Skolfreden är viktig – att inte behöva vara rädd för att någon ska säga eller göra något elakt, att ingen retas”, sade president Niinistö och framförde en önskan om att ingen ska utestängas från lekar.

Alla barn bar ett egenhändigt tillverkat utmärkelsetecken på vilket de hade skrivit ett ord som beskriver en styrka de har: bl.a. mod, snällhet, positiv inställning, hjälpsamhet och ledarskap. Skoleleverna förlänade också presidentparet utmärkelsetecken av samma slag. Fru Haukios styrka var kreativitet och president Niinistös mod.

Varje festdeltagare bar ett eget utmärkelsetecken på vilket en personlig styrka nämndes.<br/>Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

Varje festdeltagare bar ett eget utmärkelsetecken på vilket en personlig styrka nämndes.
Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

De tidigare generationernas historiska gärningar

President Niinistö har under varje landskapsresa träffat ortsbor. I Uleåborg pratade presidentparet med Uleåborgsbor i köpcentret Valkea, där människorna fyllde tre våningar av köpcentret.

Det var fullt hus i köpcentret Valkea när presidentparet kom för att träffa ortsbor.<br/>Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

Det var fullt hus i köpcentret Valkea när presidentparet kom för att träffa ortsbor.
Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

I sitt anförande lyfte president Niinistö fram betydelsen av förtroende mellan medborgarna och den offentliga makten.

”Den som försöker och enligt bästa förmåga gör det som med skälighet kan krävas av en, ska också kunna lita på att det offentliga tar hand om en, om det går dåligt. Vi bör ha en överenskommelse om förtroende”, konstaterade president Niinistö och lyfte fram vikten av att känna sig delaktig.

President Niinistö talade också om Finlands framgång.

”De tidigare generationernas historiska gärning saknar motstycke. Vi har åstadkommit mycket, och allt är ett resultat av det vi gjort tillsammans”, sade president Niinistö om vårt 100-åriga land.

President Niinistö konstaterade också att om Finland och finländarna lyckas nå den överenskommelse om förtroende som han beskriver så kan finländarna igen om 100 år säga ”de gjorde allt det här tillsammans”.

Svar på medborgarnas frågor i direktsändning

FM-ligan i ishockey firade det hundraåriga Finland med en 15:e match i månadsskiftet november–december. Varje lag i ligan får stå värd för en match, och på lördagen stod Oulun Kärpät i tur. Kärpäts motståndare för dagen var Porin Ässät från fru Haukios hemstad Björneborg.

Matchen inleddes med att president Niinistö släppte pucken iförd Kärpäts jubileumsspelskjorta.

”Den här spelskjortan kommer att bli en hit på planen i Kottby!”, sade president Niinistö med hänvisning till den plan där han ibland spelar ishockey i Helsingfors.

På Kärpäts jubileumsspelskjorta finns ingen reklam, men däremot orden till Vårt land. Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

På Kärpäts jubileumsspelskjorta finns ingen reklam, men däremot orden till Vårt land. Bild: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

Den riksomfattande Finland 100 år-festen var kronan på verket

Landskapsresorna, som inleddes med ett besök i Lappland i februari, avslutades med den riksomfattande Finland 100 år-festen i Uleåborgshallen. Inför kvällens fest sade presidenten att han såg fram emot ”en fantastisk konsert som på ett praktfullt sätt kröner hela veckan”.

Genom musik, dans, cirkuskonst och ny teknik togs deltagarna med på en unik resa i den finska naturen och fick ta del av samarbetsandan och möten mellan generationer. Uppemot tvåtusen personer som stått bakom jubileumsårsarrangemangen på olika håll i landet var inbjudna till festen som tack för deras insatser. Programmet inleddes med världens största symfoniorkesters musikhälsning till det hundraåriga Finland, dvs. med Jaakko Kuusistos verk för tio finländska orkestrar.

På festen bar fru Haukio Jääskis folkdräkt, som föreningen Suomen Kansallispukujen Ystävät ry föregående dag hade överräckt till henne på Talludden.<br/>© Statsrådets kansli.

På festen bar fru Haukio Jääskis folkdräkt, som föreningen Suomen Kansallispukujen Ystävät ry föregående dag hade överräckt till henne på Talludden. © Statsrådets kansli.