Finland 100 år: President Niinistö och fru Haukio i Birkaland: Sysselsättning och konst

Studerande vid vuxenutbildningscentralen i Tammerfors gav hunden Lennu en hundbädd. Bild: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Studerande vid vuxenutbildningscentralen i Tammerfors gav hunden Lennu en hundbädd. Bild: Matti Porre/Republikens presidents kansli

”För många av er är det fråga om den första arbetsplatsen, medan andra redan har viss arbetserfarenhet. Om man har kunnat göra ett jobb, så visar det ju att man lär sig ta tag i nya saker. Förhoppningsvis uppmuntrar detta dem som har övervägt att byta till en annan bransch som kanske kan erbjuda bättre arbetsmöjligheter”, sade president Niinistö uppmuntrande till unga arbetssökande vid öppningen av rekryterings- och utbildningsevenemanget Rekrytori i Tammerfors den 15 februari 2017.

President Niinistös och fru Jenni Haukios besök i Birkaland är en del av den serie av landskapsresor som presidenten i år gör för att fira 100-årsjubileet för Finlands självständighet. Efter Tammerfors fortsatte besöket till Mänttä-Vilppula.

Rekrytori en ypperlig chans för unga

President Niinistö ansåg att Rekrytori, som riktar sig till unga arbetssökande, ger arbetssökande och arbetsgivare en ypperlig chans att träffas. I sin hälsning ingöt presidenten hopp i de unga genom att dela med sig av egna erfarenheter av att söka jobb. Han ansökte på sin tid om att bli auskultant i en domsaga, och under den första intervjun nämndes att ansökan innehöll ett stavfel.

”Sedan fick jag höra att här gör vi inga fel. Jag trodde redan att det var kört, men sen gick nåd före rätt. Så värst många fel gjorde jag väl slutligen inte under min tid där”, drog presidenten sig till minnes.

Presidentparet bekantade sig med mässavdelningarna och med Koulutori, där studerande gav arbetsdemonstrationer. Den yngsta företagaren i Birkaland, 15-åriga Leevi Lamminsivu, berättade om det fastighetsserviceföretag som han startat.

President Niinistö och fru Haukio besökte också museicentret Vapriikki, där de träffade Pajaris krigsveteraner och bekantade sig med utställningen Pajarin pojat. Utställningen berättar om soldater från norra Tavastland som deltog i vinter- och fortsättningskriget och om deras erfarenheter. Enligt president Niinistö är utställningen Pajarin pojat väldigt gripande.

Under mötet med medierna i Vapriikki kommenterade president Niinistö dagens tidigare samtalsämne, dvs. att söka arbete, för Yliopisto-tv. Som ett tips till unga som söker sommarjobb för första gången sade president Niinistö att det inte lönar sig att vara för selektiv. Presidentens första sommarjobb var på en metallfabrik, dit han varje morgon cyklade tio kilometer för att inleda arbetet kl. 7.

”Vilket jobb det än är fråga om så lär man sig de lagbundenheter som arbete innebär och hur det är att vara på en arbetsplats. Jag tycker naturligtvis att idealjobbet vore att få göra utomhusarbete sommartid”, konstaterade president Niinistö.

Konst och möten i Mänttä-Vilppula

I Mänttä-Vilppula träffade president Niinistö och fru Haukio medborgare på Mänttä torg.

I det tal som presidenten höll på torget tog han upp det finländska samhället och omvälvningarna i världen. ”Det finländska samhället är starkt, liksom även den finländska gemenskapen. Att vi fortfarande känner att vi vill ta väl hand om grannen är den bästa garanten för stabilitet”, sade presidenten.

Presidentparet besökte även Serlachiusmuseet Gösta, där Marita Liulias utställning Kultakausi (Guldålder) visas. Utställningen, som är en hyllning till Finlands 100 år av självständighet, innehåller bl.a. porträtt av nyfinländare och infödda finländare samt verk som skildrar den finska naturen.

”Museet var en alldeles otrolig upplevelse”, sade president Niinistö efter besöket. ”Jag är inte alls förvånad över att museet har hundratusen besökare per år.”

President Niinistö besöker i år alla Finlands landskap. De följande resorna går till Päijänne-Tavastland den 22 februari, Kymmenedalen den 28 februari och Norra Savolax den 19 mars. Närmare information om programmet för dessa landskapsresor och om tidpunkterna för de övriga landskapsresorna ges senare.