Finland 100 år: President Niinistö vid VM-öppningen i Lahtis: Lahtis är bra på att ordna tävlingar och rejält vinterväder

President Niinistö framförde sin hälsning under öppningen av skid-VM i Lahtis den 22 februari. Foto: Aku Isotalo / LAMK

President Niinistö framförde sin hälsning under öppningen av skid-VM i Lahtis den 22 februari. Foto: Aku Isotalo / LAMK

Republikens president Sauli Niinistö besökte Päijänne-Tavastland den 22 februari 2017. Under sin landskapsresa besökte presidenten Hollola och Lahtis där han också höll ett tal vid öppningen av VM-tävlingarna i de nordiska skidgrenarna. Tidigare samma dag hade president Niinistö besökt Luhtas huvudkontor och deltagit i en muntlig frågestund med gymnasister i Lahden yhteiskoulu. I Hollola fick presidenten bekanta sig med det lokala ungdomsfullmäktige och träffa medborgare på torget utanför biblioteket i Hollola.

Önskan: slut på mobbningen

Gymnasieeleverna vid Lahden yhteiskoulu ställde presidenten frågor om varierande ämnen. President Niinistö fick bland annat ta ställning till utrikespolitiken, naturen, utbildning, president Trump och brexit. Presidenten fick eleverna att skratta då han berättade om sin egen skoltid: ”De andra gick i skola, men Sauli gick till skolan”, berättade han.

Budskapet i många av svaren var dock betydligt allvarsammare. President Niinistö betonade betydelsen av dels gymnastik och idrott, dels språkkunskaper och framhöll att pojkarna inte får tappa takten och hamna på efterkälken. På frågan om hur världen och utrikespolitiken har förändrats under hans presidentperiod svarade presidenten att världen har förändrats förvånansvärt mycket: ”Ingen skulle för fem år sedan ha kunnat skissa upp den dagsaktuella bilden. Därför måste vi ständigt vara på alerten. Och eftersom informationsflödet är i det närmaste outsinligt är det också viktigt att kunna sovra och sortera informationen”, konstaterade han.

Om Finlands roll i världspolitiken och våra möjligheter att agera som förmedlare sade presidenten att vi måste komma i håg vår storlek: ”Finländarnas styrka är att vi kan hålla huvudet kallt. Vi tar oss tid att lyssna, och vi värdesätter tankar som vi inte nödvändigtvis själva omfattar. Själv drar jag mig för att kalla oss fredsförmedlare. Det lönar sig inte att ställa sig själv på en piedestal, då har man större chanser att klara sig.”

Presidenten tog särskilt upp frågan om mobbning och sade sig önska att vi får ett slut på mobbningen. Han påpekade att mobbning kan förstöra resten av livet: ”Jag vill föra fram tanken att om du ser att någon blir mobbad, ska du stödja den mobbade och ta honom eller henne med i gruppen.”

Oro över läget i Europa

President Niinistö fortsatte dagen med att ta del av de ungas vardag i Hollola, där ledamöterna i ungdomsfullmäktige presenterade fullmäktigeverksamheten för honom. Därefter blev det dags för fler frågor och svar, när fullmäktigeledamöterna utmanande presidenten till snooker-fotboll. Det var inte många bollar som träffade målet, men efter varje spark fick man ställa en fråga. Presidenten frågade vad de unga tycker och tänker om bland annat kommunsammanslagningar och världens tillstånd. De unga å sin sida frågade presidenten till exempel om han tror att kriget är närmare oss i det förflutna än i framtiden.

Efter mötet som ägde rum på biblioteket gick president Niinistö ut på torget utanför biblioteket för att träffa Hollolabor. I sin hälsning framhöll han att Finland egentligen befinner sig i toppen av alla undersökningar som mäter positiva aspekter: ”Visst sjutton är det fint att få leva och bo i Finland. När man lite börjar tänka efter vad vi får se och höra från andra håll i världen så är slutresultatet att vi nog gör klokt i att älska detta land, att utveckla detta land och att vid behov försvara detta land med hela vår kropp och själ.”

När han funderar på världens gång sade president Niinistö att han är mest orolig över läget i Europa: ”Det har varit svårt för oss att hitta en gemensam melodi. Trots det tror jag på den mänskliga tankens kraft; i det skede då största delen av människorna börjar förstå att den här vägen, den som leder mot botten, är fel, vaknar man till insikt om att nu är det dags att göra något. Detta är EU:s räddning.” Enligt president Niinistö är utrikespolitiken den största frågan i vilken EU nu måste sluta sina led.

Medaljer även för andra än finländarna

Som avslutning på dagen begav sig president Niinistö till torget i Lahtis och öppningen av skid-VM i Lahtis. På det vindpinade torget snöade det horisontellt, men presidenten tog ut det bästa av snålblåsten till förmån för Lahtisborna: ”Lahtis har en fin tradition av att arrangera skidtävlingar och såsom vi mer än väl känner det i märg och ben är Lahtis också bra på att fixa en ordentlig vinter.” Redan tidigare på dagen under frågestunden i gymnasiet i Hollola hade presidenten tippat på att Finland tar hem fem medaljer i mästerskapen. Under öppningstalet blev det klart varför medaljerna inte väntas bli fler än så: ”Det finska landslaget är ett artigt gäng: de har lovat lämna medaljer också åt de andra.”