FN:s generalsekreterare besökte Finland – klimatförändringen och flyktingkrisen diskuterades

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och hans maka Ban Soo-taek besökte Finland den 8–9 december 2015 på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö. President Niinistö tog tillsammans med sin maka Jenni Haukio emot gästerna på Talludden på onsdag morgon (den 9 december) för en gemensam frukoststund.

Efter detta deltog generalsekreterare Ban och president Niinistö tillsammans med sina makor i 60-årsjubileet för Finlands FN-medlemskap i Finlandiahuset, där båda höll tal.
De officiella diskussionerna mellan generalsekreteraren och presidenten hölls på Presidentens slott. Frågor som behandlades var bl.a. klimatförändringen, kampen mot terrorism, FN:s fredsinsatser och flyktingkrisen.

En positiv anda

”Både generalsekreteraren och jag fick samma intryck om klimatkonferensen i Paris”, sade president Niinistö vid en presskonferens efter diskussionerna. ”Förhandlingsatmosfären var positivare och mer samarbetsorienterad. Det är ett mycket gott tecken. Vi hoppas därför att ni fortsätter ert viktiga arbete och når resultat i Paris.”

Enligt president Niinistö är vi alla i hög grad beroende av varandra och klimatförändringen är vår gemensamma fiende. ”En annan gemensam fiende är terrorismen, som än en gång har skakat oss”, sade presidenten. ”Det är mycket viktigt att FN fortsätter med sina fredsbyggande åtgärder i Syrien och Ukraina. Det är också den enda lösningen på det aktuella flyktingproblemet i EU.”

Generalsekreterare Ban anlände till Helsingfors direkt från klimatkonferensen i Paris, som han återvände till efter besöket för att fortsätta förhandlingarna. Generalsekreteraren tackade president Niinistö för dennes engagemang och deltagande i arbetet mot klimatförändringen. ”Nu är den avgörande stunden för alla länder att förena sina krafter för att rädda vår planet”, sade generalsekreterare Ban.

Diskussionerna mellan generalsekreteraren och presidenten behandlade också hållbar utveckling och handlingsprogrammet Agenda 2030. I en lunch på Presidentens slott deltog bl.a. statsminister Juha Sipilä samt presidenterna Martti Ahtisaari och Tarja Halonen.

Under sitt besök i Finland träffade generalsekreterare Ban även riksdagens talman Maria Lohela, medlemmarna i utrikesutskottet och utrikesminister Timo Soini. Dessutom bekantade sig generalsekreteraren tillsammans med inrikesminister Petteri Orpo med en förläggning för asylsökande.

Republikens presidents maka Jenni Haukio och fru Ban Soon-taek besökte tillsammans lågstadiet i Berghäll och deltog i en lunchträff med företrädare för organisationer som arbetar med barn.