Hertigen av Cambridge besökte Finland – drottning Elizabeth II lyckönskade Finland

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Hertigen av Cambridge, prins William, besökte Finland den 29–30 november 2017. Värd för besöket var republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö tog emot hertigen av Cambridge på Presidentens slott onsdagen den 29 november 2017. Hertigen förde med sig en hälsning från drottning Elizabeth II med lyckönskningar med anledning av Finlands hundraåriga självständighet.

”Det är en stor ära att få ta emot Hennes Majestäts hälsning. Finland är en nation som är stolt över sitt förflutna och redo att möta sin framtid”, sade president Niinistö när han tog emot hälsningen. På programmet för besöket på presidentens slott stod också enskilda diskussioner mellan president Niinistö och hertigen av Cambridge.

Efter diskussionen bekantade sig hertigen med Icehearts-verksamheten i en ishall i Helsingfors. Inom verksamhetsmodellen Icehearts erbjuder man barn som behöver ett långvarigt och professionellt stöd i sin utveckling möjlighet till detta via en lagsport. Dessutom deltog hertigen i en mottagning där Storbritanniens ambassadör i Finland, Sarah Price, stod värd. Som avslutning på dagen bjöd president Niinistö och fru Haukio på en galamiddag på Talludden.

Efter diskussion bekantade sig hertigen med Icehearts-verksamheten i en ishall i Helsingfors. Inom verksamhetsmodellen Icehearts erbjöd man barn som behöver ett långvarigt och professionellt stöd i sin utveckling möjlighet till detta via en lagsport. Dessutom kom hertigen att delta i en mottagning där Storbritanniens ambassadör i Finland, Sarah Price, stod värd. Som avslutning på dagen bjöd president Niinistö och fru Haukio på en middag på Talludden.

Torsdagen den 30 november besökte hertigen av Cambridge tillväxtföretags- och teknologievenemanget Slush, där han deltog i öppningsceremonin och bekantade sig med finländska och brittiska företag. Dessutom besökte hertigen ett lågstadium i Helsingfors, där han tillsammans med undervisningsminister Sanni Grahn-Laasosen samt Helsingfors stads sektorchef i fostrans- och utbildningssektorn Liisa Pohjolainen bekantade sig med innovativa inlärningsmiljöer och inlärningsmetoder och med programmet KiVa Skola som motverkar mobbning.

Allmänheten gavs möjlighet att hälsa på hertigen av Cambridge i Esplanadparken tidigt på eftermiddagen torsdagen den 30 november när han besökte Mantas marknad tillsammans med Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och stadsfullmäktiges ordförande Tuuli Kousa. Efter julmarknaden bjöd Helsingfors stad hertigen på lunch på Stadshuset.  Besöket avslutades med en presentation av Finlands flygvapen på Helsingfors-Vanda flygplats.

Lyckönskningsbrevet från Drottning Elizabeth II och prins Philip:

Herr president,

Jag och prins Philip sänder våra varmaste lyckönskningar till er och till hela Finlands folk med anledning av landets 100-årsjubileum.

Vi har angenäma minnen från vårt statsbesök i Finland 1976, då vi fick uppleva er varma gästfrihet i Helsingfors, Åbo och Jyväskylä.

Jag talade då om de vänskapliga förbindelserna mellan Storbritannien och Finland. De relationerna är lika varma än i dag, 41 år senare. Våra båda nationer har samarbetat på många områden under de senaste fyrtio åren – i frågor som gäller säkerhet, handel, relationerna mellan våra medborgare – och denna vänskap har alltid varit vårt stöd. Det är min fasta övertygelse att vi kommer att värna om våra relationer i samma goda anda även i framtiden.

Mina varmaste hälsningar,
Elizabeth