Investeringar och ekonomi huvudteman vid mötet med Rysslands premiärminister

Copyright © Republikens presidents kansliCopyright © Republikens presidents kansli

Då premiärminister Dimitrij Medvedev på eftermiddagen anlände till Talludden började det redan skymma. Trots att premiärministern hade ett fullspäckat program under sitt besök i Finland hade republikens president Sauli Niinistö och premiärminister Medvedev tid att beundra den fina havsutsikt som öppnar sig mellan tallarna från mottagningssalongen.

Och inte utan orsak. Även om Finland under årens lopp blivit ett bekant besöksmål för Medvedev besökte han onsdagen den 14 november 2012 för första gången Talludden.

"Det här är en stor finsk-rysk dag", sade han med ett leende då president Niinistö önskade honom hjärtligt välkommen.

Investeringar i båda riktningarna

Enligt president Niinistö var investeringar temat för de bilaterala diskussionerna, och därigenom även ekonomi.

"Medvedev var intresserad av finländska investeringar i Ryssland, och jag frågade förstås hurudana investeringar ryssarna skulle kunna göra i Finland", berättade president Niinistö om de bilaterala diskussionerna för medierna som samlats på Talludden.

"Investeringar i företagsverksamheten inom industrin innebär arbetsplatser för Finland", svarade president Niinistö på frågan om vilka slags investeringar han önskar se i Finland.

"När det gäller exportfrämjande har jag i allmänhet varit av den åsikten att det lönar sig att främja importen minst lika kraftfullt, och särskilt importen av industriella investeringar. De innebär alltid till hundra procent finländskt arbete hos oss.
Enligt presidenten är Rysslands ekonomi för närvarande stabilare än Europas.
"Den ger oss möjlighet att balansera vår egen situation, bara det ekonomiska samarbetet löper – och varför skulle det inte göra det. På basis av denna diskussion verkade det åtminstone starkt så."

Från Talludden fortsatte premiärminister Medvedev till skogstoppmötet mellan Finland och Ryssland, som hölls i Finlandiahuset. Efter skogstoppmötet besökte premiärministern Aalto-universitetet i Otnäs och träffade som avslutning på sitt besök president Tarja Halonen. 

Copyright © Republikens presidents kansliCopyright © Republikens presidents kansli
Copyright © Republikens presidents kansliCopyright © Republikens presidents kansli