Japanska kronprinsparet besökte Gullranda

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Japans kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko besökte Finland 2–5 juli 2019. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio träffade kronprinsparet onsdagen den 3 juli på Gullranda i Nådendal.

”Vi har mycket gemensamt med Japan”, sade president Niinistö till kronprinsparet. Presidenten konstaterade att i jämförelse med den japanska kulturen är den finländska kulturen yngre, men att ett likadant sätt att tänka förenar dem: ”Låt mig ta ett exempel: förtroende och pålitlighet. Då vi på 1990-talet hade stora ekonomiska svårigheter visade man i Japan förtroende för oss. Det är vi fortfarande tacksamma och stolta över.”

”Vi är båda folk som sätter stort värde på litteratur. Er poesi och litteratur är välkända i Finland. Jag är visst själv också just nu mitt i en Murakami.”

”Dessutom förenas vi av idrott. Vi ser redan fram emot olympiska spelen i Tokyo och de äldre av oss, som jag, minns fortfarande OS 1964”, sade presidenten. ”Jag hoppas att ni trivs på ert besök i Finland.”

I sin hälsning tackade kronprins Akishino för inbjudan att besöka Finland med anledning av att vi i år firar 100-årsjubileet av diplomatiska förbindelser mellan Finland och Japan.

”Under de senaste åren har avståndet mellan våra länder fortsatt att minska tack vare nya flygrutter. Vid sidan av kulturutbyte har vi också ett aktivt samarbete bland annat inom teknologi, miljö och design, vilket jag är mycket glad över”, sade kronprinsen.

”Jag hoppas helhjärtat att umgänget mellan människorna i våra länder fortsättningsvis utvecklas och att vår vänskap därigenom fördjupas under de kommande 100 åren.”

Kultur och natur

Under sitt fyra dagar långa besök bekantade sig kronprinsparet särskilt med finländsk kultur, sevärdheter, naturen och hälsovården. På tisdagens besöksprogram stod bland annat Nationalmuseet, konstmuseet Ateneum och Helsingfors domkyrka. På onsdag lade kronprinsparet en krans på Sandudds begravningsplats och besökte förutom Gullranda i Nådendal också Åbo där de besökte Åbo slott och Åbo domkyrka.

På torsdag besökte kronprinsparet Riksarkivet för att bekanta sig med handlingar om hur Finland och Japan upprättade diplomatiska förbindelser. Kronprinsen besökte dessutom Fallkullas husdjursgård och kronprinsessan Nya barnsjukhuset och centrumbiblioteket Ode. På programmet stod också ett besök som gav inblick i det finländska rådgivningssystemet i Iso Omena i Esbo och en utflykt till byn Fiskars i västra Nyland.

Under den sista dagen avlade kronprinsen och kronprinsessan ett besök bland annat på friluftsmuseet Fölisön i Helsingfors och konstnärshemmet Ainola i Träskända.

Detta var kronprins Akishinos första utlandsbesök i hans nya uppgift. Till Finland kommer kronprinsparet från Polen. Akishino blev kronprins i mai då hans far, kejsar Akihito, abdikerade, och Akihitos äldsta son, Naruhito, tillträde som Japans nya kejsare.