Jubileumsmiddag i Presidentens slott till ära av de nordiska statschefernas besök

De nordiska statchefernas statsbesök till ära bjuder republikens president Sauli Niinistö tillsammans med sin maka Jenni Haukio på en galamiddag på Presidentens slott torsdagen den 1 juni 2017.

Cirka 180 inbjudna gäster deltar på middagen. Bland gästerna finns politiska ledare, tjänstemän och företrädare för ekonomi, vetenskap och kultur. Man har särskilt uppmärksammat det nordiska samarbetet när gäster har bjudits in.

President Niinistö och Drottning Margrethe II av Danmark håller tal i samband med middagen. På middagen framträder också Gardets musikkår under ledning av Jyrki Koskinen och ensemblen Shamu. Gardets musikkår spelar bland annat musik av Jean Sibelius, Väinö Haapalainen och Lasse Mårtenson. Shamu-ensemblens framförande uttrycker björnens makt och särställning i de nordliga folkens och östersjöfinländarnas traditioner. Som källmaterial till verket har använts traditionella texter och melodier från gråtkväden, runosånger och folksägner. Realiseringen baserar sig på en modern tolkning gjord av professionella folkmusiker.

Det finländska kocklandslaget tillreder jubileumsmiddagen. Kocklandslaget vann guld i kock-OS i Erfurt 2016. Menyn för jubileumsmiddagen följer vinnarmenyn.

Meny:

Regnbågslax på tre sätt
Blomkål och dillsås

Grillad vitsvanshjort med granskottssås
Silverlök med hjortfyllning

Utvalda ostar från lokala osttillverkare
Rabarbermosaik från Gullranda

Bavaroise på hallon och röda vinbär
Salt kolaglass