Julhälsningarna spred värme och ljus på Talludden

Presidentparet tog i år emot julhälsningar virtuellt.

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tog emot de traditionella julhälsningarna torsdagen den 17 december 2020.

I enlighet med tidens anda överräcktes också julhälsningarna i år på ett nytt sätt. Glögg och pepparkakor hade dukats fram på båda sidor om skärmen när presidentparet tog emot hälsningar på distans. De fysiska gåvorna hade levererats till Talludden tidigare samma morgon.

I det första videomötet deltog forststuderandenas granförsäljare, som allt sedan 1909 har sålt julgranar i huvudstadsregionen. Den gran de levererat hade redan dekorerats och funnit sin plats i entréhallen på Talludden. I år kommer granen från gården Grangårds i Nurmijärvi och de traditionella havrekärvarna från Marttila gård i Kauvatsa i Kumo. Den första julgranen överlämnades till president Urho Kekkonen redan 1963.

Nästa uppvaktning framfördes av företrädare för lantbruksproducenternas förening i Vemo, MTK-Vehmaa ry, som för tjugofjärde gången gav presidentparet en julskinka. I sin hälsning berättade Juha-Matti Suominen, ordförande för föreningen, hur den inhemska matens popularitet har ökat ytterligare i och med coronapandemin.

En tradition med ännu äldre anor än julgranen och julskinkan är julgäddan: redan på 1700-talet skänkte skärgårdsborna på Korpo kungen en gädda till jul. Efter en paus på 200 år återupptogs traditionen under president Koivistos tid. I sitt tal förmedlade Ann-Christin Nyström presidentparet en julhälsning från alla korpobor.

I år innehöll den presentkorg med ekologiskt odlade naturprodukter som representanterna för djur- och naturvårdsorganisationerna skänkte bl.a. linkross, lingonkross och tranbärskross samt pulver av årsskott på gran. I korgen fanns som vanligt en frökaka för fåglarna ute på Talludden. I sin hälsning berättade Mika Asikainen, styrelseordförande i Birdlife, hur organisationerna med glädje lagt märke till att presidentparet betonar naturens betydelse: ”Ni är ett utmärkt föredöme för finländarna genom att lyfta fram naturaktiviteter och friluftsliv i närmiljön.”

Näst i tur var Finlands Blomsterhandlarförbund med dess Helsingforsdistrikt som överräckte presidentparet en vacker blomsterhälsning med bland annat hyacinter och olika naturmaterial. Distriktets ordförande Minna Uusi-Simola och styrelseledamoten Anne Kataikko berättade för presidentparet att den vita julrosen fortfarande är en av julens populäraste blommor. Finlands Blomsterhandlarförbund är en riksomfattande branschorganisation för blomsterhandlare, florister och andra med utbildning eller examen inom området.

Karelska Förbundet hade redan på morgonen levererat nygräddade karelska piroger till Talludden. Förbundet, som för fram, bevarar och förnyar den karelska kulturen, firar i år sitt 80-årsjubileum. Ordföranden Outi Örn berättade hur förbundets medlemmar i år har värnat om sina karelska rötter t.ex. genom bilder och texter nu när man på grund av coronaviruset har varit tvungen att ställa in evenemang.

Den stämningsfulla tillställningen avslutades av Finlands Lucia Ingrid Enckell och Luciakören som framförde sången Stilla natt. Traditionellt har Lucia besökt sjukhus och ålderdomshem i december och januari för att sprida ljus i vintermörkret. I år görs en del besök virtuellt.

President Niinistö och fru Haukio tackade varmt alla dem som framfört sina julhälsningar för deras omtanke och önskade dem en glad advent och ett gott nytt år.