Kazakstans president besökte Finland 

Officielt besök av Kazakstans president Nursultan Nazarbajev den 17. oktober 2018. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Officielt besök av Kazakstans president Nursultan Nazarbajev den 17. oktober 2018. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev avlade ett officiellt besök i Finland onsdagen den 17 oktober 2018. Republikens president Sauli Niinistö tog emot president Nazarbajev vid en ceremoni framför Presidentens slott.

Presidenterna diskuterade bilaterala frågor mellan Finland och Kazakstan samt internationella ärenden både i enrum och i en bredare sammansättning. President Niinistö och president Nazarbajev har träffats flera gånger förut, senast i Astana sommaren 2017.

”Jag har alltid satt stort värde på president Nazarbajevs syner på geopolitik och hans uppfattning om hur mindre länder såsom Kazakstan och Finland ska arbeta för fred. I Astana har det ju pågått en betydande process för att främja fred i Syrien. Enligt min mening har våra diskussioner och kunskaps- och åsiktsutbytet varit till oerhört stor nytta, och det vill jag tacka för”, konstaterade president Niinistö vid presidenternas gemensamma presskonferens efter diskussionen.

President Nazarbajev träffade också flera företrädare för finländska företag under sitt besök. Vid presskonferensen betonade presidenterna betydelsen av att utveckla de ekonomiska förbindelserna vid sidan av de mycket nära politiska förbindelserna. ”Kazakstan har en mycket central ställning i Centralasien och är såväl politiskt som ekonomiskt sett den klart viktigaste partnern till Finland i det här viktiga området. Kazakstan har enorma naturrikedomar och Finland har sådan teknik och kompetens där dessa två aspekter mycket väl kan kombineras”, sade president Niinistö.

Också den finländska expertisen inom utbildningsområdet väcker intresse i Kazakstan: ”Unga människor har kommit hit från Kazakstan för att lära sig undervisa. Vi har också fått besök av yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Vi delar gärna med oss av hur Finland har utvecklats till ett av de stabilaste och friaste samhällena i världen”, sade president Niinistö. Han lyfte också fram Europeiska unionens och de centralasiatiska republikernas samarbete för att stärka rättsstaten och konstaterade att Finland aktivt deltar i samarbetet.

I närvaro av president Niinistö och president Nazarbajev undertecknades också två samförståndsavtal, varav det ena gäller flygtrafik och det andra strategiskt partnerskap inom grön ekonomi och energisektorn.

Efter programmet vid Presidentens slott lade president Nazarbajev en krans på Sandudds begravningsplats och besökte teknologiföretaget Nokia.

President Niinistö och president Nazarbajev träffades senast i juni 2017 i Kazakstan, då president Niinistö besökte världsutställningen i Astana. Presidenterna har träffats också tidigare, bland annat då president Niinistö besökte Kazakstan 2015 och 2013. President Nazarbajev besökte Finland senast 2009, och då var president Tarja Halonen värd för besöket.