Litauens president på arbetsbesök i Finland

President Sauli Niinistö och Litauens president Gitanas Nausėda skakar hand i Gotiska salen i Presidentens slott efter den gemensamma presskonferensen. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö och Litauens president Gitanas Nausėda skakar hand i Gotiska salen i Presidentens slott efter den gemensamma presskonferensen. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Litauens president Gitanas Nausėda avlade ett arbetsbesök i Finland tisdagen den 5 november 2019. Värd för besöket var republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö och president Nausėda möttes i Presidentens slott och diskuterade bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Litauen, det regionala samarbetet, Europeiska unionen och säkerheten i Europa, läget i Ukraina och klimatförändringen.

Vid en gemensam presskonferens konstaterade president Niinistö att de bilaterala relationerna mellan Finland och Litauen är utmärkta. President Niinistö framförde också sitt tack för att Finland var den nya presidentens första besöksmål bland de nordiska länderna. President Nausėda tillträdde sin tjänst i juli 2019.

Europa måste göra sig hörd

”Vi diskuterade också mycket om Europeiska unionen. Vi var eniga om att vi behöver ett starkare EU”, sade president Niinistö. ”Tyvärr är världen inte bara vacker och friktionsfri, utan geopolitiken har återvänt i och med maktpolitiken. Europa måste göra sig hörd i de bord där mänsklighetens framtid diskuteras.”

Finland är 2021 samordnare för det så kallade NB8-samarbetet mellan de nordiska och de baltiska länderna och året därpå står Litauen i tur. Presidenterna konstaterade att det vore viktigt att också invånarna i Baltikum och de nordiska länderna känner varandra bättre. ”Här i Östersjöregionen delar vi ju en gemensam framtid”, sade president Niinistö.

Presidenterna diskuterade också läget i Ukraina. President Nausėda framförde en inbjudan till den fjärde stödkonferensen för Ukraina som Litauen står värd för i Vilnius i juli 2020. President Niinistö sade att Finland kommer att vara på plats för att stödja Ukrainas nya president och nya regering.

Efter presskonferensen fortsatte presidenterna med en lunch under vilken de samtalade bland annat om klimatförändringen och den arktiska regionen.

Under sitt arbetsbesök träffade president Nausėda också statsminister Antti Rinne, riksdagens talman Matti Vanhanen och nedlade en krans på Sandudds begravningsplats.

Det var första gången presidenterna Niinistö och Nausėda träffas. Litauens förra president Dalia Grybauskaitė avlade ett officiellt besök i Finland 2016. President Niinistö besökte Litauen senast i februari 2018 med anledning av 100-årsjubileet av återställandet av Litauens status som självständig stat.

Video: presidenternas gemensamma presskonferens