Marinen saluterade republikens president på Gullranda

Minfärjan Porkkala vid presidents brygga i Gullranda. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Minfärjan Porkkala vid presidents brygga i Gullranda. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Marinen firade sin årsdag med att salutera republikens president Sauli Niinistö på Gullranda torsdagen den 9 juli. Minfärjan Porkkala stannade vid presidentens brygga och Marinens musikkår framförde en festfanfar på fartygets däck.

”I vår har vi än en gång gett prov på att vi agerar i tiden och att vi utvecklar våra arbetssätt enligt tidens krav”, sade kommendören för Marinen, konteramiral Jori Harju i sin hälsning. ”Övervakningen och tryggandet av den territoriella integriteten har fungerat och fungerar i alla lägen, i alla väder, alla dagar på året.”

President Niinistö konstaterade att Marinen har visat sin förmåga att svara på eventualiteter. ” Den militära aktiviteten på Östersjön har tyvärr ökat betydligt under de senaste åren.. Detta framhäver naturligtvis hur viktig Marinens uppgift är för hela landet. Fri sjöfart är en absolut förutsättning för att samhället ska fungera.”

Presidenten sade att en lika imponerande och övertygande hälsning knappast skådats på Gullranda. ”Jag vill önska Marinen all framgång och gratulera er på er årsdag.”