Miljötemat syntes och hördes på självständighetsdagens festmottagning 

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio var värdar för självständighetsdagens festmottagning på Presidentens slott torsdagen den 6 december 2018.

Hyvää itsenäisyyspäivää! Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Temat för mottagningen, vår gemensamma miljö, återspeglades bland annat på gästlistan, musiken, trakteringen och dekorationerna.

Klimat- och miljöhandlingar högt prioriterade på gästlistan

De inbjudna gästerna var i år ca 1 700 och bland dem fanns finländare som på olika sätt utmärkt sig inom varierande områden. Särskild vikt hade man lagt vid att bjuda in medborgare som utmärkt sig genom små eller stora klimat- och miljöhandlingar.

Självskrivna hedersgäster var våra krigsveteraner och lottor. De var de första gästerna som anlände för att hälsas välkomna av presidentparet till takterna av Jägarmarschen av Sibelius

Musik med naturtema

Gardets Musikkår stod för musiken under mottagningsceremonin och under början av kvällen i Rikssalen. Den av Gardets Musikkår valda musiken slog vakt om traditionerna och beaktade årets miljötema. Presidentparet dansade den inledande valsen till tonerna av Valse Lente komponerad av Oskar Merikanto som i år firar sitt 150-årsjubileum.

Gardets Combo med Jennie Storbacka och Mikael Saari som solister underhöll gästerna på dansgolvet i Rikssalen med naturinspirerad musik. Med dansmusiken hedrades dessutom minnet av tonsättaren och textförfattaren Juha ”Junnu” Vainio som var född för jämnt 80 år sedan.

Vid kaffestunden med veteranerna och lottorna uppträdde Philomenakören och  Ylioppilaskunnan Laulajat. I salongen på tredje våningen spelade studentbandet Sibis Jazz Youngsters, vars medlemmar deltar i Sibelius-Akademins ungdomsutbildning med inriktning på jazz.

Ekoprodukter och närodlat på menyn

Trakteringen på republikens presidents självständighetsmottagning byggde i huvudsak på inhemska råvaror. Gästerna bjöds på ekologiskt och lokalt producerad mat och även i övrigt hade man valt produkter med en så liten miljöbelastning som möjligt.

Miljövänligheten syntes också i de drycker som serverades. Till exempel ingredienserna i Presidentsslottets traditionella bål var så gott som uteslutande ekoprodukter. Dessutom serverades äppelsaft pressad av egna äpplen från trädgården i Gullranda.

På årets mottagning fortsatte också det sedan tidigare bekanta samarbetet med läroanstalter. Sammanlagt 29 studerande från Koulutuskeskus Salpaus i Lahtis arbetade i köket och bistod vid serveringen.

Vita och gröna dekorationer

Dekorationerna på republikens presidents självständighetsmottagning gick i huvudsak i vitt och grönt. Blommorna var främst vita liljor, rosor och tulpaner. Blomarrangemangen kompletterades med blåklint och blå hortensia och många naturmaterial insamlade bland annat på Gullranda. Merparten av naturdekorationerna var granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs. Blommorna i blomarrangemangen kom med undantag för hortensian från inhemska trädgårdar som utnyttjar förnybara energikällor.

Bilder – självständighetsdagens mottagning

 

Bilder på Flickr: Från Mariegatan

Bilder på Flickr: Från Norra Esplanaden