Miljövänliga festdekorationer

Dekorationerna på republikens presidents självständighetsmottagning 2018 går i huvudsak i vitt och grönt. Färgskalan kompletteras med inslag av blåa blommor och varierande naturmaterial.

Blommorna på Presidentens slott kommer med undantag för en blomsort från inhemska trädgårdar som i sina odlingar använder förnybara energikäl-lor såsom skogsflis och insjövatten. Vintertid har trädgårdarna minskat be-lysningen i växthusen för att spara energi.

Blommorna är främst vita liljor, rosor och tulpaner. Blåklint och hortensia står för de blåa tonerna. Naturdekorationerna är granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs. Största delen av det material som samlats ute i naturen kommer från Gullranda.

Även bottnen i blomarrangemangen har valts med tanke på miljövänlighet. Samtliga kärl och ställningar är återvinningsbara eller kan användas på nytt. Till exempel oasisblocken i blomarrangemangen är biologiskt nedbrytbara. Bordsarrangemangen binds med en teknik som tillåter att uppsättningarna placeras i fritt vatten.