Minnesmärket över president Mauno Koivisto har avtäckts

Minnesmärket över president Mauno Koivisto bär namnet Förmedlaren. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Minnesmärket över president Mauno Koivisto bär namnet Förmedlaren. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Det officiella minnesmärket över president Mauno Koivisto avtäcktes lördagen den 25 november 2023 i Lilla parlamentets park i Helsingfors. Samma dag var det exakt hundra år sedan president Koivisto föddes. Republikens president Sauli Niinistö höll avtäckningstalet vid ceremonin.

”Hundra år är en lång tid för en nation. Under dessa hundra år har Finland försvarat och befäst sin självständighet, utvecklat sin ekonomi och stärkt sin internationella ställning. Samtidigt har vi blivit ett av de mest jämlika och framgångsrika länderna i världen. Mauno Koivisto satte sin starka prägel på alla dessa bragder. För detta och för det långa liv han levde förtjänar han vår respekt och vårt aktningsfulla tack”, sade president Niinistö.

Minnesmärket, som kallas Förmedlaren, är skapat av skulptören Kirsi Kaulanen. Enligt konstnären avbildar skulpturen Mauno Koivistos roll som president mellan öst och väst.  I verkets stigande former kan man också se den stigande kurvan i Mauno Koivistos karriär. Som republikens president ledde Koivisto Finland in i Europeiska unionen.

Enligt president Niinistö kan det flertydiga konstverket ges många olika tolkningar. ”Lika mångfacetterad var också president Koivisto. Han var hamnarbetare, forskare, bankman och politiker. En krigsveteran som förstod det omätbara värdet av fred. Framför allt var han en stor statsman, som alltid satte allmänintresset främst”.

Presidenten sade att monumentet också inbjuder oss att reflektera över vår plats och våra handlingar i världen, vilket avtryck vi lämnar. ”I dessa tider behöver vi stabilitet och kontinuitet. Dem kan vi stärka på många sätt. Var och en av oss kan axla sitt ansvar. Avtäckningen av detta minnesmärke är ett led i detta viktiga arbete. Minnesmärket är en länk i kedjan av generationer, det visar oss vägen från gårdagen till morgondagen.

Finlands högsta statsledning deltog i avtäckningen av monumentet. Vid ceremonin talade förutom president Niinistö också statsminister Petteri Orpo. För musiken svarade Sibeliusgymnasiets kammarkör och Gardets musikkår.

Ett officiellt minnesmärke har rests över alla hädangångna presidenter i Republiken Finland. Samtliga minnesmärkena finns i Helsingfors. De färdigställda minnesmärkena har donerats till Helsingfors stad, som ansvarar för underhållet av dem.