Mottagningen på självständighetsdagen tillägnas en tid av förändring

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för självständighetsdagens festmottagning i Presidentens slott onsdagen den 6 december 2023. Temat för mottagningen är tiderna förändras.

Till Presidentens slott har i år inbjudits cirka 1 700 på olika sätt meriterade gäster från olika delar av Finland. Många av gästerna har gjort en lång karriär som banbrytare, förebilder och mentorer. På gästlistan finns också unga innovatörer, experter på framtida framgångsfaktorer och personer som garanterar säkerheten i vårt samhälle och vår vardag. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt insatser som stöder barn och unga.

Även i år är en betydande andel av gästerna inbjudna för första gången.

Hedersgäster vid mottagningen i Presidentens slott är våra krigsveteraner och lottor, för vilka presidentparet enligt tradition bjuder på kaffe i Gula salen. Veteranerna och lottorna anländer i år till Presidentens slott genom entrén på Norra Esplanaden till tonerna av Jägarmarschen av Jean Sibelius.

Musiken speglar finskhet och traditioner

För musiken i Rikssalen svarar Gardets musikkår, som redan i över 200 år har uppträtt i statliga representationsuppdrag, samt Gardets Combo med Ilta som solist. Den valda musiken värnar om traditioner med betoning på inhemska kompositioner. Förutom finska klassiker omfattar dansmusiken även arrangemang av nyare låtar.

Kvällens hedersgäster, veteraner och lottor från våra krig, får under kaffebjudningen lyssna på Ylioppilaskunnan Laulajat (Studentkörens Sångare), en föregångare inom finländsk körkonst.

I salongen på tredje våningen är det Sami Pitkämö med orkester som svarar för musiken. Orkesterns repertoar består av älskade schlagerklassiker och evergreens från flera decennier.

Trakteringen ger en översikt av tidigare mottagningar

Trakteringen på självständighetsmottagningen 2023 kommer liksom tidigare år att fokusera på inhemsk och miljövänlig mat. Årets specialtema är de mottagningar som presidentparet tidigare har stått värd för. På menyn finns minst en populär anrättning från varje mottagning.

Gästerna bjuds på ekologiskt och lokalt producerad mat och andra produkter med minsta möjliga miljöpåverkan. I sortimentet ingår bland annat fisk, vilt, bär, grönsaker och finska svampar. I den vegetariska smörgåstårtan är en av ingredienserna morot, årets grönsak 2023.

Dekorationerna för mottagningen är klassiska och präglade av praktfulla blommor. Färgskalan går från vitt och blått till pastellnyanser av lila och rosa. I blomsterarrangemangen ingår ros, nejlika, fresia, germini, kalla, prärieklocka och lilja.

Samarbetet med läroanstalter fortsätter även i år. I köket lagas smörgåstårtor av studerande vid yrkesläroverket Perho Liiketalousopisto. Studerande från Esboregionens utbildningssamkommun Omnia kommer att hjälpa till med serveringen.

Hälsosäkerheten beaktas i arrangemangen

Hälsosäkerheten kommer att beaktas på olika sätt i arrangemangen av mottagningen. Ventilationen i Presidentens slott har effektiviserats under mottagningen och det finns luftrenare och handspritstationer i de salar och rum som är öppna för gästerna. Också munskydd finns att tillgå.

Inbjudna gäster har uppmanats att av hänsyn till andra gäster avstå från att delta i mottagningen om de känner sig sjuka, har symtom som tyder på coronasmitta eller nyligen har exponerats för coronaviruset.