Nådendals stads representanter och invånare välkomnade presidentparet till Nådendal för att fira sommaren

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio med familj flyttade i helgen till sommarresidenset Gullranda i Nådendal. Nådendals stad ordnade en traditionell välkomstceremoni för presidentparet på Kilta-bryggan söndagen den 5 juni 2022. Som vanligt var det ett stort antal människor som hälsade presidentparet välkommet till soliga Nådendal.

Presidentparet möttes i småbåtshamnen av representanter för Nådendals stad, Musikfestspelen i Nådendal samt hundratals stadsbor och semesterfirare. Tillställningen började med att Leo Valkama, lågstadieelev vid Rymättylän koulu, överräckte en blombukett till fru Haukio, varefter stadsfullmäktigeordförande Vilhelm Junnila å stadens vägnar önskade paret välkommet att fira sommaren i Nådendal. Kammarkören Naantalin kamarikuoro uppvaktade presidentparet med sången Suomenmaa.

Senast hölls en liknande välkomstceremoni 2019, men på grund av coronapandemin har traditionen varit på paus i två år. ”Det otänkbara hände, men nu är vi här igen. I ett tufft läge har vi människor förmåga att anpassa oss och även överträffa oss själva”, sade president Niinistö när han talade till publiken.

I sitt tal nämnde han också kriget i Ukraina: ”Vår gemensamma önskan är säkert att få ett slut på människornas lidanden så fort som möjligt och att komma till en lösning som ger fred.”

Enligt presidenten har de senaste årens och den gångna vårens erfarenheter påverkat människornas liv på många sätt, även helt konkret. ”Kanske dessa erfarenheter kan lära oss att njuta av en alldeles vanlig vardag”, sade han. ”Nådendal är en underbar sommarstad och Finland är ett underbart sommarland. Finland är på det helat taget världens lyckligaste land – låt oss se till att det förblir så.”

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa i Nådendal, har sedan 1922 varit sommarresidens för Republiken Finlands president. Under sommaren arbetar presidenten i huvudsak på Gullranda. Försommarens största evenemang är Gullrandadiskussionerna den 12–13 juni med president Sauli Niinistö som värd.

Som en del av Musikfestspelen i Nådendal hålls en parkkonsert på Gullranda fredagen den 17 juni. På konserten framför a capella-gruppen Club For Five musik med natur- och djurtema och skådespelaren Seela Sella berättar historien om Djurens karneval i sviten av Saint-Saëns.

I år är parken på Gullranda också scen för skulpturutställningen Naturformer, som arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse. Utställningen öppnar onsdagen den 8 juni och presenterar verk som inspirerats av växtriket, de organiska formerna hos växter och frukter samt olika naturmaterial.

Under sommaren kan publiken besöka parken och skulpturutställningen på Gullranda fredagar kl. 18–20. Sommartid ordnar Nådendals turistinformation också guidade rundvandringar i parkområdet.