Nella Salminen, 16 år, är president Sauli Niinistös arbetspar på onsdagen

Som en del av #GirlsTakeover-jippot, som ordnas av barnrättsorganisationen Plan International, hoppar 16-åriga Nella Salminen in som president Sauli Niinistös arbetspar onsdagen den 6 oktober 2021. I år har jippot som mål att lyfta fram kunskapens inverkan på jämlikheten.

Under dagen deltar president Niinistö och Salminen i bland annat det virtuella evenemanget Reuters IMPACT, som ordnas av nyhetsbyrån Reuters. Det tre dagar långa evenemanget samlar världens ledare, representanter för storföretag och internationella påverkare för att dryfta klimatförändringen. Temat för president Niinistös och Salminens diskussion är klimatåtgärderna och ansvaret gentemot de kommande generationerna. Registrera dig för evenemanget via länken: https://reutersevents.com/events/impact/. Diskussionen kan följas i direktsändning från klockan 11.

President Niinistö och Salminen träffar också riksdagsledamot Eva Biaudet, som är ordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund. Dessutom träffar Salminen medlemmar av republikens presidents kabinett samt håller ett anförande om jämlikhet och kunskap, som spelas in på video. Anförandet kan ses i slutet av dagen på presidentens kanslis Instagramkonto.

Via Girls Takeover, som ingår i firandet av FN:s internationella flickdag, får flickor från olika delar av världen kliva in i skorna på ledare inom olika branscher i samhället. Det är femte gången som jippot ordnas i Finland. I år deltar, förutom president Niinistö, Sitras överombudsman Jyrki Katainen, ansvarig chefsdirektör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet Jouko Jokinen, verkställande direktör för Bayer Nordic Miriam Holstein, verkställande direktör för Neste Peter Vanacker och verkställande direktör för Duunitori Thomas Grönholm.