Porträttet av republikens presidents maka Jenni Haukio avtäcktes i Presidentens slott

Kuvataiteilija, taidemaalari Susanne Gottberg ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Bildkonstnären Susanne Gottberg och makan till republikens president, Jenni Haukio bredvid porträttet i Presidentens slott. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Porträttet av makan till republikens president, Jenni Haukio, har avtäckts i Presidentens slott. Porträttet har målats av bildkonstnären Susanne Gottberg.

Porträttet är målat på björkfaner som enligt konstnären ger djup och struktur till bakgrunden, där träytan delvis har slipats fram. ”Den målade växten eller grenen i förgrunden av målningen för en dialog med träet och tanken är att den ska öka djupet och rörelsen i målningen”, säger Gottberg. Som teknik har hon använt oljefärg och en träfärgpenna.

Doktor Haukios porträtt är en fortsättning på den nästan hundraåriga traditionen av porträtt av republikens presidents makar. Det första porträttet av president K. J. Ståhlbergs fru Ester Ståhlberg målades 1935 av Eero Snellman.

Doktor Haukios porträtt har placerats på läktaren i Atrium i Presidentens slott, där även porträtt av tidigare makar till republikens president finns.

Jenni Haukion muotokuva
Porträtt av Jenni Haukio, Susanne Gottberg, 2023 (Foto: Jussi Tiainen). Ladda upp filen