President Martti Ahtisaari lagd till sista vilan med statsceremonier

President Martti Ahtisaaris statsbegravning den 10 november 2023. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Martti Ahtisaaris statsbegravning den 10 november 2023. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Martti Ahtisaaris begravning ägde rum i Helsingfors på Marttis namnsdag fredagen den 10 november 2023.

President Ahtisaari jordfästes i Helsingfors domkyrka. Jordfästningen förrättades av biskop emeritus Eero Huovinen. I jordfästningen deltog över 800 inbjudna gäster.

Människan i centrum

”Ett storartat livsverk har fullbordats. Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Republiken Finlands tionde president, har gått hädan”, sade president Sauli Niinistö i sitt minnestal i domkyrkan.

”I centrum för allt han gjorde stod människan. I var och en han mötte såg han en medmänniska. Även i de mest förhärdade bland dem såg han något gott som var värt att sträcka ut handen till. Något att bygga samhörighet och fred på. En orsak att outtröttligt arbeta för en bättre morgondag”, sade president Niinistö.

Enligt president Niinistö rönte Martti Ahtisaari stor internationell uppskattning och det mest synligaste erkännandet av detta var Nobelpriset. ”För honom var fred ett ord för handling: en fråga om vilja. Det innebar en fullständig hängivenhet till arbetet, men också en utmaning till dem som hade makt att påverka. Budskapet till dem var: ”Det finns alltid intressen som främjas med krig. Därför kan de som har makt och inflytande också stoppa dem.”

”I dag minns hela Finland och president Ahtisaaris vänner och kolleger runt om i världen honom och hans livsverk med djup respekt och tacksamhet och tar del i de anhörigas sorg”, sade president Niinistö avslutningsvis i sitt minnestal.

Uppehåll framför Presidentens slott

Efter jordfästningen gick sorgetåget från Helsingfors domkyrka i bilkortege till Sandudds begravningsplats eskorterat av ridande poliser. Sorgetåget stannade framför Presidentens i en minut, under vilken presidentens tretungade flagga halades på halv stång. Tusentals människor hade samlats längs rutten för att se följetåget. Alla kyrkklockor i Helsingfors ringde i ungefär 45 minuter under sorgetåget.

I gravsättningen deltar president Ahtisaaris närstående och den högsta statsledningen. President Ahtisaari begravdes på Sandudds begravningsplats på området där presidenterna Urho Kekkonens, Mauno Koivistos och Risto Rytis gravar finns. På begravningsdagen flaggades det på halv stång i hela landet.