President Niinistö besökte Turkiet: ”Turkiet är redo att inleda ratificeringsprocessen för Finland”

Republikens president Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffades i Ankara den 17 mars 2023. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffades i Ankara den 17 mars 2023. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde ett besök till Turkiet den 16–17 mars 2023.

President Niinistö träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan den 17 mars 2023 i Ankara. Presidenterna förde ingående diskussioner om det geopolitiska läget, de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet, Finlands och Sveriges medlemskap i Nato samt återuppbyggnaden efter jordbävningen.

I samband med mötet undertecknade president Erdoğan sitt beslut att sända ratificeringen av Finlands Natomedlemskap till det turkiska parlamentet för behandling.

”Vi förstod redan tidigare att ni hade fattat ert beslut och undertecknandet i dag bekräftar att det turkiska parlamentet börjar arbeta med ratificeringen av Finlands medlemskap”, sade president Niinistö på en gemensam presskonferens efter mötet.

Presidenten lyfte också fram Sveriges medlemskap i Nato och konstaterade att Finlands medlemskap i Nato inte är fullständigt utan Sverige. ”Jag önskar få se en allians med 32 medlemmar i Vilnius”, sade presidenten.

Före mötet i Ankara lade presidenten ned en krans vid mausoleet för Mustafa Kemal Atatürk, grundare till Republiken Turkiet och landets första president.

Besöket började i jordbävningsområdet

Torsdagen den 16 mars besökte president Niinistö det jordbävningsdrabbade området Kahramanmaraş i sydöstra Turkiet.

I Karacasu Container City, en containerby med tillfälliga bostäder, träffade presidenten guvernören i Kahramanmaraş Faruk Çoşkun och guvernören i Ağrı Osman Varol samt lokalbefolkning och biståndsarbetare. Presidenten berättade att Finlands humanitära hjälp och experthjälp till Turkiet kommer att fortsätta.

Vid ett möte med finländska experter som arbetar i jordbävningsområdet tackade presidenten dem för deras viktiga arbete. ”Vi är stolta över er”, sade presidenten.

På presskonferensen i Ankara sade president Niinistö att jordbävningens förödelse var chockerande. Men administrationens och biståndsarbetarnas värdefulla och effektiva arbete väcker också hopp. ”Människor förstår hur viktigt det är att arbeta för det gemensamma bästa. Jag hoppas att vi får se detta mångfaldigas på den internationella scenen.”

Till president Niinistös följde hörde också utrikesminister Pekka Haavisto.

VIDEO

Videoinspelning av president Niinistös pressträff med finländska medier i Ankara den 17 mars 2023