President Niinistö besökte Hangö

Selfie tillsammans med presidenten! Copyright © Republikens presidents kansli

Selfie tillsammans med presidenten! Copyright © Republikens presidents kansli

”Har ni alltid så här vackert väder?” undrade republikens president Sauli Niinistö när han anlände till ett soligt Hangö måndagen den 17 augusti. Presidenten reste till Hangö från Nådendal med båten Kultaranta VIII.

Besöket inleddes i skolan Hankoniemen koulu, där president Niinistö svarade på elevernas frågor under republikens presidents frågestund. I Hangös finska högstadium och gymnasium finns det ca 200 elever, och det är den största finskspråkiga skolan i Hangö.

I sitt inledande anförande konstaterade Niinistö att den senaste ungdomsbarometern visar att unga tycker att mobbningen är ett stort problem. ”Mobbning är helt galet”, sade presidenten. ”Vi är alla intressanta för varandra. Det är inte vettigt att börja mobba dem vi är intresserade av”. Även om mobbning i många fall är ett resultat av tanklöshet, finns det inga vinnare i det läget, påpekade presidenten.

Eleverna frågade presidenten bl.a. om presidentens egen skoltid och drömyrke (sportkommentator), presidentens arbete, Östersjöns tillstånd, Ryssland och vem som är den mest intressanta person presidenten känner. ”Det är kanske ni, just nu?”, svarade president Niinistö. ”Folk är så olika. Människor överlag är mycket intressanta bara man tar sig tid att sätta sig in i hur de tänker.”

I slutet av frågestunden bad eleverna presidenten ge dem en levnadsregel. ”Lita på er själva och på varandra”, sade presidenten.

Cyklar i 110 år

Efter besöket i skolan besökte president Niinistö cykelfabriken Helkama Velox. I år firar bolaget 110-årsjubileum och Jopo-cykeln fyller 50 år.

Ägaren Satu Helkama och verkställande direktören Jari Elamo berättade om koncernen och dess historia för president Niinistö. Elamo berättade att Helkama har flyttat tillbaka delar av sin cykeltillverkning till Finland, och att bolaget har för avsikt att utnyttja finländskheten som en avsevärd konkurrensfördel.

Under rundturen på fabriken fick presidenten bl.a. se linjen där cyklarna målas och monteras. ”Det är fint att se att ett företag tar tillbaka sin produktion till Finland. Tack för trevliga cykelturer”, sade presidenten i sin hälsning till de anställda vid fabriken.

Presidenten träffade medborgare i Östra hamnen

Besöket i Hangö avslutades i Östra hamnen, där president Niinistö träffade stadsbor. Under besöket talade president Niinistö bl.a. om den ekonomiska situationen.
”Situationen är nog svår. Men jag vill påminna om att vi också förr har haft svåra tider, till exempel på 90-talet. Dem klarade vi alldeles lysande. Jag kan inte lova att vi den här gången klarar det lika snabbt och lika bra, men vi kommer helt säkert att klara oss. I sista hand hänger det på var och en av oss finländare.”

Bilder

 Elever vid det finska högstadiet och gymnasiet i Hangö frågade ut president Niinistö under frågestunden. Copyright © Republikens presidents kansli  Eleverna frågade presidenten bl.a. om hans skoltid och drömyrke, presidentens arbete, Östersjöns tillstånd och Ryssland. Copyright © Republikens presidents kansli  I slutet av frågestunden bad eleverna presidenten ge dem en levnadsregel. ”Lita på er själva och på varandra”, sade presidenten. Copyright © Republikens presidents kansli
Efter besöket i skolan besökte president Niinistö cykelfabriken Helkama Velox. Verkställande direktören Jari Elamo (i mitten) förevisar monteringen av en Jopo-cykel, en modell som i år fyller 50 år. Copyright © Republikens presidents kansli  Bolaget Helkama firar 110-årsjubileum i år. Copyright © Republikens presidents kansli  Besöket i Hangö avslutades i Östra hamnen, där president Niinistö träffade stadsbor. Han hälsades välkommen av Hangö stads ledning. Copyright © Republikens presidents kansli
Under torgbesöket talade president Niinistö bl.a. om den ekonomiska situationen. ”Jag vill påminna om att vi också förr har haft svåra tider, till exempel på 90-talet. Dem klarade vi alldeles lysande.” Copyright © Republikens presidents kansli  Besöket i Hangö avslutades i Östra hamnen, där president Niinistö träffade stadsbor. Copyright © Republikens presidents kansli  Selfie tillsammans med presidenten! Copyright © Republikens presidents kansli
 Många stadsbor samlades på det soliga torget. Copyright © Republikens presidents kansli