President Niinistö besökte Kemi och Torneå: ”Tillsammans är vi starka när vi stöder varandra”

President Niinistö var med på lektioner i musik, finska och matematik. Foto: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli

President Niinistö var med på lektioner i musik, finska och matematik. Foto: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö besökte Kemi och Torneå onsdagen den 6 april 2022. Besöket inleddes i Syväkankaan koulu där president Niinistö gjorde sig förtrogen med skolans verksamhet.

”Det borde vara självklart för alla att man inte kan framhäva sig själv genom att trycka ner andra. Om man lägger märke till sådan mobbning kan det ibland vara på sin plats att tvinga mobbaren att fundera över orsaken till att han eller hon försöker lyfta fram sig själv på andras bekostnad. Den som beter sig på detta sätt uppvisar i själva verket ganska stor svaghet”, sade president Niinistö i sin hälsning på skolgården.

Presidenten konstaterade att skolan helt klart har arbetat hårt för att varje elev ska ha det bra. ”Vi känner också alla oro för klimatförändringen, för att inte tala om det brutala, grymma kriget som härjar i Europa. Allt detta kan tynga och tynger oss, men samtidigt är det bra att komma ihåg att vi är starka tillsammans när vi stöder varandra och arbetar för allas bästa.”

I Jopensali, som är uppkallad efter Jope Ruonansuu, diskuterade president Niinistö med eleverna och lärarna hur mobbning kan förebyggas och skolkören framförde Ruonansuus musik. Till kaffet serverades smörbakelser som eleverna själva hade bakat. Presidenten besökte också musik-, finska- och matematiklektioner.

I Torneå diskuterades gränssamarbetet

Efter skolbesöket träffade president Niinistö representanter för Kemi stad i Snöslottet i Kemi. På mötet diskuterades frågor som är aktuella i regionen och turismrelaterade frågor.

På eftermiddagen besökte president Niinistö gränsen mellan Finland och Sverige i Torneå. Med representanterna för Torneå stad och Haparanda kommun diskuterade presidenten bland annat gränssamarbetet.