President Niinistö besökte Tammerfors

Republikens president Sauli Niinistö besökte Tammerfors lördagen den 20 januari 2024. Under besöket diskuterade presidenten med representanter för staden och landskapet Birkaland samt träffade Tammerforsbor på ett friluftsevenemang i Andparken.

Barn från Pellervo daghem sjöng en skridskosång för presidenten. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Besöket inleddes med att president Niinistö träffade representanter för Tammerfors stad och Birkalands landskap. På pressträffen efter mötet sade presidenten att staden har uppnått många bra resultat genom att samarbeta för att hitta lösningar. ”Nyckeln till framgång är det sätt på vilket stora projekt, även sådana som kan förefalla synnerligen uppfinningsrika för en utomstående, har genomförts tillsammans.”

Enligt presidenten var ett av huvudtemana för besöket rörelse och motion. ”Vi borde få finländarna, och i synnerhet de unga, att röra på sig betydligt mer”, sade presidenten till medierna. Tammerfors stad har aktivt deltagit i den motionsutmaning som president Niinistö lanserade i höstas.

Senare på dagen deltog president Niinistö i skridskoåkning för allmänheten som Tammerfors stad hade ordnat i Andparken. Trots den bitande kölden hade hundratals tammerforsare samlats på skridskobanan för att träffa presidenten eller för att njuta av skridskoåkning. Under en paus i skrinnandet uppträdde barn från Pellervo daghem med en sång om skridskoåkning, och många ville ta ett foto tillsammans med presidenten.

I programmet ingick också ett besök på den nya fotbollsstadion i stadsdelen Tammela. Före det officiella programmet hade presidenten värmt upp inför dagen genom att spela hockey med lokala Tappara- och Ilves-legender i Nokia Arena.