President Niinistö deltog i Lettlands 100-årsjubileum

President Niinistö deltog i Lettlands 100-årsjubileum.

President Niinistö deltog i Lettlands 100-årsjubileum.

Foto: Lettlands presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog söndagen den 18 november 2018 i Riga i 100-årsjubileet av Lettland som en självständig stat. Värd för besöket var Lettlands president Raimonds Vējonis.

Dagen inleddes med blomsternedläggning vid Frihetsmonumentet. Efter det besökte presidenten Lettlands nationella historiska museum och följde förbimarschen av de lettiska stridskrafternas militärparad.

På eftermiddagen deltog president Niinistö i en lunch som gavs av president Vējonis på Rigas slott och i en konsert på lettiska nationalteatern för att uppmärksamma 100-årsjubileet.

Besöket avslutades med en ceremoni i Lettlands nationalbibliotek där de statschefer som deltog i högtidligheterna till bibliotekets samlingar överräckte ett nationellt betydelsefullt. President Niinistö hade valt att skänka biblioteket Väinö Linnas roman Okänd soldat i lettisk översättning.

Festligheterna med anledning av Lettlands 100-årsjubileum inleddes i maj 2017 och fortsätter till år 2021 för att hedra de olika faserna i Lettlands självständighetsprocess. Söndagen den 18 november kulminerade högtidligheterna i 100-årsdagen av Lettlands självständighetsförklaring.