President Niinistö deltog i Natos toppmöte i Madrid

Republikens president Sauli Niinistö reste till Natos toppmöte i Madrid den 28–30 juni 2022.

Innan toppmötet inleddes hade presidenten ett gemensamt möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Magdalena Andersson med stöd av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Som ett resultat av det långa och ingående mötet undertecknade länderna ett samförståndsdokument som bekräftar att Turkiet vid toppmötet i Madrid kommer att stödja att Finland och Sverige kallas till medlemmar i Nato.

”Vårt samförståndsavtal understryker att Finland, Sverige och Turkiet åtar sig att ge varandra sitt fulla stöd mot varandras säkerhetshot. När vi blir allierade med Nato kommer detta åtagande att stärkas ytterligare”, sade president Niinistö i sitt uttalande efter mötet.

På onsdagen började president Niinistös program med ett möte med Spaniens kung Felipe VI. Senare på dagen deltog han i toppmötets eftermiddagssession, där närvarande utöver Natos medlemsländer var också Finland, Sverige och Georgien, Natos partner i Asien och Stillahavsområdet samt EU. Före eftermiddagens session gick Nato ut med en kommuniké om att Finland och Sverige bjuds in att bli medlemmar i Nato. Samtidigt beslutades också att länderna kommer att underteckna anslutningsprotokollet.

”För ett starkt försvar av våra gemensamma värderingar behöver vi partner utanför det euroatlantiska området. Det som gäller för Nato gäller också för gemenskaper i allmänhet. Tillsammans är vi starkare”, sade president Niinistö i sitt anförande vid toppmötet.

I samband med toppmötet hade president Niinistö också diskussioner med flera andra stats- och regeringschefer. Han träffade bland annat Kroatiens president Zoran Milanović, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Frankrikes president Emmanuel Macron. Tillsammans med Sveriges, Danmarks, Norges och Islands statsministrar gav president Niinistö dessutom ett uttalande till media där han konstaterade att det nordiska varumärket blir allt starkare genom Finlands och Sveriges medlemskap i Nato.

Dagen avslutades med ett kvällsevenemang mellan stats- och regeringscheferna, där samtalen fortsatte med bland annat Förenta staternas president Joe Biden.

Förra gången deltog president Niinistö i Natos toppmöte som hölls som videokonferens den 25 februari 2022. Han har också deltagit i toppmötena 2018 i Bryssel, 2016 i Warszawa, 2014 i Wales och 2012 i Chicago.