President Niinistö deltog i Världsekonomiforumet

Bild: World Economic ForumBild: World Economic Forum

Den 23–25 januari 2013 deltog republikens president Sauli Niinistö i Världsekonomiforumet WEF i Davos i Schweiz.. Ett stort antal politiska ledare och representanter för näringslivet samlades till mötet och omfattande diskussioner fördes om utmaningar och möjligheter när det gäller utvecklingen av den globala ekonomin. Anförandena behandlade bland annat det ekonomiska läget i Europa och globala ekonomiska frågor, så som en jämnare fördelning av tillväxten och de risker som miljöproblemen medför för ekonomin.

President Niinistö var en av huvudtalarna vid stats- och regeringschefernas paneldiskussion om Europas framtid. I sitt anförande betonade president Niinistö behovet av att stärka förtroendet mellan de europeiska länderna och behovet av att återvinna medborgarnas förtroende.

President Niinistö intervjuas i Davos av Richard Quest, reporter på CNN. Copyright © Republikens presidents kansliPresident Niinistö intervjuas i Davos av Richard Quest, reporter på CNN. Copyright © Republikens presidents kansli

"När den ekonomiska krisen vänder måste man se till att tillväxten är rättvis och att särskilt de som lidit mest på grund av den ekonomiska krisen får ta del av tillväxten. Detta lärde vi oss i Finland efter depressionen på 1990-talet", sade president Niinistö.

Under en arbetslunch för stats- och regeringscheferna höll president Niinistö också ett anförande om de globala utsikterna för 2013.

Möten på hög nivå

I samband med det ekonomiska forumet har president Niinistö fört diskussioner bland annat med Rysslands premiärminister Medvedev, Italiens premiärminister Mario Monti, Schweiz president Ueli Maurer, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Costa Ricas president Laura Chincilla, Mongoliens president Tsakhia Elbegdorj, Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis och USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger.

Guineas president Alpha Condé och president Niinistö diskuterar i Davos. Copyright © Republikens presidents kansliGuineas president Alpha Condé och president Niinistö diskuterar i Davos. Copyright © Republikens presidents kansli

President Niinistö hade också möjlighet att träffa ledarna för de afrikanska länderna, bland annat Guineas president Alpha Condé, Sydafrikas president Jacob Zuma och Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn, och utbyta åsikter med dem om bland annat det aktuella läget i Mali. Med Peter Maurer, ordförande för Internationella rödakorskommittén ICRC, diskuterade president Niinistö bland annat läget i Syrien.

Presidenten träffade i Davos ledningen för internationella företag och diskuterade potentiella investeringar i Finland.

I samband med det ekonomiska forumet gav president Niinistö intervjuer åt internationella medier, bland annat CNN:s ekonomiprogram Quest means business. I intervjun betonade Niinistö att förtroendet måste återvinnas i Europa.

Under mötets öppningsdag diskuterade deltagarna bland annat det ekonomiska läget i Europa och Storbritanniens meddelande om en EU-folkomröstning, men också globala ekonomiska frågor diskuterades, bland annat en jämnare fördelning av tillväxten samt de risker som miljöproblemen medför för ekonomin.

Närmare 50 stats- och regeringschefer deltog i det ekonomiska forumet. Totalt uppgick antalet deltagare till över 2500. Förutom politiska ledare deltog företagsledare, forskare och representanter för internationella organisationer i forumet. Forumet, som nu ordnades för 43:e gången, har som syfte att sammanföra sakkunniga inom olika områden för att finna lösningar på världens problem.