President Niinistö: Det nordiska goda är ingen självklarhet

Norges utrikesminister Espen Barth Eide (till vänster), republikens president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Erkki Tuomioja samtalar under arbetslunchen på Presidentens slott. Copyright © Republikens presidents kansliNorges utrikesminister Espen Barth Eide (till vänster), republikens president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Erkki Tuomioja samtalar under arbetslunchen på Presidentens slott. Copyright © Republikens presidents kansli

Nordiska rådets 64:e session har samlat till Helsingfors en stor grupp nordiska riskdagsmän och ministrar. President Niinistö som stod värd för en lunchmottagning onsdagen den 30 oktober berömde den nordiska samhällsmodellen, som verkar bestå trots turbulensen runt den internationella skuldkrisen.

”Vi talar gärna om de nordiska dygderna – traditionen, modellen eller rentav varumärket. Dessa vill vi alla främja och tillsammans ha nytta av.”

President Niinistö påminde dock om att det är just den nordiska närheten som också medför utmaningar. Vårt samarbete är så omfattande och naturligt, att vi ibland förhåller oss till det som till något självklart. ”Men stark tradition ska följas upp med stark dynamik. Vi måste om och om igen kunna bevisa att nordiskt samarbete medför konkret nytta”, konstaterade president Niinistö.

President Niinistö ansåg att samarbetet mellan de nordiska länderna i fråga om utrikes- och säkerhetspolitiken framskridit betydligt. Ett bra exempel på ett positivt samarbete är Islands initiativ att be Finland och Sverige med i övervakningen av landets luftrum.