President Niinistö efter mötet med Putin: För vapenvila i Ukraina behövs ömsesidigt förtroende

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Rysslands president Vladimir Putin vid ett arbetsbesök i Sotji, Ryssland fredagen den 15 augusti 2014. Det centrala temat för diskussionerna var krisen i Ukraina. Efter mötet yttrade presidenterna sig för medierna.

President Niinistö sade att han i diskussionerna hade betonat vikten av att få till stånd vapenvila och betydelsen av ömsesidigt förtroende: ”För att vapnen ska tystna är det nödvändigt med förtroende och åtgärder även från Rysslands sida. Man måste se till att inte beväpnade styrkor går över gränsen.”

Presidenten betonade även vikten av att den humanitära hjälpen når fram och ansåg det som lovande att man har funnit ett samförstånd i denna fråga mellan Ryssland, Ukraina och Internationella Röda Korset. ”Förhoppningsvis är detta ett tecken på möjligheten att nå ömsesidigt förtroende, då detta behövs för följande steg som bör vara vapenvila.”

Finlands eventuella roll när det gäller att lösa krisen i Ukraina bedömde presidenten så här: ”Finland har varit och är även framöver redo att fortsätta sitt erbjudande om att stå till tjänst, om detta kan vara till någon nytta när frågorna förs framåt.”

President Niinistö beskrev tonen i diskussionen med president Putin som konstruktiv och öppen.

Från Sotji fortsatte president Niinistös resa till Ukrainas huvudstad Kiev, där han träffar Ukrainas president Petro Porosjenko på lördagen.