President Niinistö efter Nato-toppmötet: Det har skett en mycket grundläggande förändring i Europa

Republikens president Sauli Niinistö vid en presskonferens på Talludden efter Nato-toppmötet den 25 februari 2022. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö vid en presskonferens på Talludden efter Nato-toppmötet den 25 februari 2022. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president deltog i Natos toppmöte på distans fredagen den 25 februari 2022.

På presskonferensen efter toppmötet berättade president Niinistö för finländska journalister att man hade diskuterat läget i Ukraina, Rysslands agerande och västerns svar på den ryska aggressionen.

Vid mötet hade man enligt presidenten särskilt betonat svaret på Rysslands åtgärder: ”Två element lyftes fram. För det första hur viktigt det är med enighet. Och det var verkligen ledstjärnan genom hela mötet.” För det andra lyfte presidenten fram metoder som svar på Rysslands åtgärder. ”Om vi tänker på västvärlden, Europeiska unionen och Förenta staterna, så är vapnet ekonomi, ett område där vi är starka.”

Tidigare på dagen hade president Niinistö talat i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och deltagit i ett onlinemöte med stats- och regeringscheferna i de länder som är med i snabbinsatsstyrkan JEF (Joint Expeditionary Force). Som en allmän iakttagelse av dagens diskussioner berättade presidenten att den senaste tidens händelser har lett till en grundläggande förändring i Europa och relationerna till Ryssland. ”Och det är inte bara fråga om en grundläggande förändring, utan också ett odefinierat tidsperspektiv där det är mycket svårt att se en återhämtning av situationen. Detta är naturligtvis en mycket angelägen fråga, även om det viktigaste just nu givetvis är att återställa freden i Ukraina.”

I toppmötet deltog förutom Nato-länderna också Natos partnerskapsländer (Enhanced Opportunities Partners, EOP), Finland, Sverige och EU.