President Niinistö: Finland fördömer skarpt Rysslands åtgärder och krigföring

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin höll en gemensamt pressträff på Presidentens slott den 24 februari 2022. Efter presidentens och statsministerns anföranden fortsatte pressträffen med utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen.

I sitt inledningsanförande konstaterade presidenten att Finland kräver ett snabbt slut på krigshandlingarna:

”Trots förvarningarna har denna morgon varit en chock för oss alla, och vår djupaste medkänsla är hos folket i Ukraina. I Kiev, Charkiv, Mariupol och i andra delar av landet drabbas oskyldiga människor nu av krigets fasor. Ryssland har kraftfullt utvidgat krigshandlingarna i Ukraina och nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte. Finland fördömer skarpt Rysslands åtgärder och krigföring och kräver ett snabbt slut på krigshandlingarna.

Dialogen hade ingen effekt, trots att förhandlingar fördes länge och ihärdigt på många nivåer. Det hade inte heller den ståndpunkt FN:s säkerhetsråd antog förra veckan och som lämnade Ryssland ensamt. Nu är vi inne på en alternativ väg. Hela det internationella samfundet har fördömt Rysslands åtgärder och FN:s säkerhetsråd sammanträder säkert med det snaraste. Också Förenta staterna och Europeiska unionen kommer i dag att diskutera flera sanktioner, alltså ett svar som följer den väg som tagits.

Vi här i Finland har nära kontakt med alla våra partners. Själv har jag senast i morse talat med Sveriges statsminister. Det är mycket förståeligt att många finländare nu känner rädsla. Jag vill dock betona att Finland för närvarande inte är hotat. Men visst har läget påverkat oss och kommer att göra det. Vi har alltid noggrant förberett oss för olika scenarier, även om vi inte har gjort något nummer av det. Jag vill avsluta mitt korta uttalande med att försäkra er om att vi är välinformerade om läget och kommer att vara det även framöver.”

Republikens president och statsministern höll en pressträff om situationen i Ukraina 24.2.2022 (börjar 30:18)