President Niinistö: ”För den som besegrar det omöjliga är allting möjligt – allt det goda som livet har att erbjuda”

President Niinistö talade i en direkt videosändning från Presidentens slott. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö talade i en direkt videosändning från Presidentens slott. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö deltog fredagen den 17 april tillsammans med statsminister Sanna Marin i öppnandet av kampanjen Finland fixar det som stöd för finländarnas psykiska kristålighet under coronapandemin.

”Vi har mött det omöjliga, och det är inte närapå över. Men det här otyget kan besegras. Vi ska övervinna det”, sade president Niinistö via video i öppningsorden från Presidentens slott.

Presidenten betonade vars och ens ansvar i bekämpningen av coronapandemin: anvisningarna och reglerna bör följas. Men det är naturligt att människor också känner ångest och ett inre tryck. Då måste man kunna tygla sin otålighet och besinna sig: ”Allt detta kräver självdisciplin. Det är faktiskt så vi skyddar oss själva och våra närstående. Och framför allt visar vi respekt för dem som tar hand om oss.

President Niinistö sade också att bättre tider stundar. ”Om och när vi övervinner det omöjliga, då är det värt att komma ihåg att för den som besegrar det omöjliga är allting möjligt – allt det goda som livet har att erbjuda. Jag önskar er alla styrka och uthållighet, och påminner än en gång om självdisciplinen. Det är att visa respekt för andra.”

Efter presidentens öppningsanförande fortsatte programmet med statsminister Sanna Marins presskonferens. Statsministern talade om finländarnas psykiska kristålighet och presenterade kampanjen Finland fixar det tillsammans med representanter för de organisationer som deltar i kampanjen.

Målet med statsrådets kampanj Finland fixar det är att stärka medborgarnas förtroende för framtiden och uppmuntra dem att göra goda gärningar. I kampanjen deltar förutom myndigheter och beredskapsorganisationer också centrala organisationer inom branschen för hälsa och välbefinnande.