President Niinistö gjorde sin sista landskapsresa till Salo

President Niinistö träffade lokalbefolkningen vid Torikaffe i Salo. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

President Niinistö träffade lokalbefolkningen vid Torikaffe i Salo. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde sin sista landskapsresa torsdagen den 22 februari 2024. Besöket gjordes i presidentens hemtrakt Salo, dit han 12 år tidigare också gjorde sin första landskapsresa som republikens nya president.

President Niinistö inledde sitt besök med att träffa representanter för Salo stad i stadshuset och diskutera aktuella frågor som rör området med dem. Frågor som lyftes fram var bland annat stadens utveckling och rörlighet. President Niinistö berömde Salo stad för att ha världens mångsidigaste idrottspark, som han berättade att han hade lyft fram även under sina besök utomlands.

Efter mötet med stadens ledning drack president Niinistö kaffe på torget. Hundratals lokalbor och även personer lite längre ifrån hade kommit för att hälsa på presidenten.

När presidenten träffade medierna konstaterade han att besöket var nostalgiskt och rikt på minnen. ”Det väcker många fina minnen till liv och framför allt värmer det naturligtvis enormt mycket att se människor samlas här tillsammans. Många bekanta som minns gamla tider. Det är fint att samlas på det här sättet.”

Det hade också kommit många unga för att träffa presidenten. Presidenten konstaterade att Salo är en bra och trygg plats för att växa upp och utveckla sig själv. ”Precis som hela Finland och vi går alltid framåt. Nu är det bra att mitt bland all oro se att många finländare har den stora egenskapen att vi litar på varandra. Vi har också en känsla för vad vi själva ansvarar för i den utsträckning vi kan. Det klarar vi oss långt med.”

På frågan om vad presidenten själv önskar att han skulle bli ihågkommen för, konstaterade han: ”För det som var och en kan hoppas på och tror att man ska bli ihågkommen för, nämligen att man gjorde det man måste göra”.