President Niinistö i Bryssel: Säkerheten bör prioriteras i EU

Copyright © Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Bild: Europeiska kommissionen / Etienne Ansotte

Republikens president Sauli Niinistö besökte Bryssel den 21–22 januari. Där träffade han ledare för Europeiska unionens institutioner. Torsdagen den 22 januari träffade president Niinistö Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. På onsdagen träffade president Niinistö Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Europaparlamentets talman Martin Schulz och kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen.

Krisen i Ukraina och utvecklingen i Ryssland samt utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik var diskussionsteman. Som ett konkret utvecklingsområde för det gemensamma försvaret och säkerhetsgemenskapen i Europa tog president Niinistö upp hybridkrigföring. Presidenten sade också att EU:s medborgare säkert skulle uppskatta om säkerhet blev en av EU:s huvuduppgifter.

”Unionens huvuduppgift är att trygga freden för alla Europas medborgare”, sade president Niinistö om EU:s viktigaste värderingar vid en gemensam presskonferens med ordförande Juncker. ”Att ge medborgarna trygghet och frihet att forma sina egna liv.” Enligt presidenten är EU:s framtid kopplad till den ekonomiska utvecklingen. Den nya kommissionen har en mycket krävande uppgift, men presidenten hyste tillit till kommissionens förmåga att svara på utmaningarna.

Läget i Ukraina skört

”Det är mycket klart att krisen i Ukraina inte kan lösas snabbt”, sade president Niinistö. Under krisen har det tagits steg både framåt och bakåt. ”Läget är mycket skört. Det är viktigt att vi gör vårt bästa för att fred ska nås i Ukraina. Det är det viktigaste just nu. Det är centralt att Minskprocessen fortsätter.”

”I Finland är vi oroliga för EU:s och Rysslands relationer, som allvarligt har skadats på grund av Rysslands aggressivitet i Ukraina. Fred i Ukraina är det första steget. Vi måste också fundera på hur vi kan förbättra våra relationer till vår stora granne.”

Under sitt besök i Bryssel träffade president Niinistö även direktören för Europeiska unionens underrättelseanalyscentrum Ilkka Salmi och underrättelsechefen vid Europeiska unionens militära stab Georgij Alafuzoff. I programmet på onsdag kväll ingick en mottagning ordnad av Finlands EU-representation för finländare som arbetar vid EU-institutionerna.

President Niinistös besök i Bryssel var det första under hans ämbetsperiod.

Bilder

 Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Copyright © Republikens presidents kansli  Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Copyright © Republikens presidents kansli  Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Copyright © Republikens presidents kansli
 Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Copyright © Republikens presidents kansli  Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Copyright © Republikens presidents kansli   Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Bild: Lehtikuva
 Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Bild: Lehtikuva  Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Bild: Lehtikuva  Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Bild: Europeiska kommissionen / Etienne Ansotte
 Resa till Bryssel den 21.-22.1.2015 . Bild: Europeiska kommissionen / Etienne Ansotte