President Niinistö i Egentliga Tavastland: De äldre är en viktig resurs

President Niinistö träffar allmänheten på Tavastehus torg. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Niinistö träffar allmänheten på Tavastehus torg. ;Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö avlade ett landskapsbesök i Egentliga Tavastland söndagen den 1 oktober 2017. Besöket inleddes i Riihimäki och kulminerade i huvudfesten på de gamlas dag i Tavastehus.

Söndagen inleddes vid Finlands glasmuseum i Riihimäki, där president Niinistö såg diktföreställningen ”Ehkä liioittelen vähän”. Föreställningen bygger på dikter av Anja Erämaja, och den produceras av Riihimäki teater och Riihimäki stadsmuseum.

”Ni är ett väldigt engagerat gäng. Jag visste inte att ni skulle vara så här bra”, sade presidenten efter föreställningen, och han överdrev knappast, eftersom Riihimäki teater valts till årets teater 2017.

Stabilitet skapas av människorna

Efter besöket i Riihimäki åkte presidenten till Tavastehus torg för att träffa allmänheten. Där inledde Tavastehus manskör med ett praktfullt framförande av ”Soita metsä kanteletta”. 
I det tal som president Niinistö höll på torget påminde han om att Finland har bedömts vara världens mest stabila stat. ”Det är en mycket viktig sak, som varje finländare ska ha tack för. Stabiliteten skapas nämligen av människorna, deras tankar och deras sätt att förhålla sig till samhället.”

Dagens sista anhalt var huvudfesten på de gamlas dag i kultur- och kongresscentret Verkatehdas i Tavastehus, där presidenten höll ett festtal. Festdagen var inledningen på de gamlas vecka, som firas den 1–8 oktober. Presidenten är också beskyddare av de gamlas vecka.

”De gamlas dag och de gamlas vecka är en viktig tradition; det finns all orsak att lyfta fram frågor som berör den åldrande befolkningen”, sade presidenten. Finland har placerat sig högt upp i flera olika mätningar – hur har det gått så här bra? frågade presidenten och svarade: ”Det verkar som om den äldre generationen har lyckats med bygget av det finländska samhället.”

De äldre är en viktig resurs

Presidenten konstaterade att ålderdomen är en mycket naturlig del av livet och att ett aktivt liv håller människan vid god vigör. Enligt honom är det förståeligt att man är bekymrad över försörjningskvoten och att man söker lösningar bland annat genom att förlänga tiden i arbetslivet. ”Det bör man också göra. Men den stora andelen äldre är också ett tecken på vårt samhälles utveckling och framgångar.”
”De äldre är en viktig resurs för hela samhället. De kan ge stöd och dela med sig av livserfarenhet till de yngre generationerna. Många barnfamiljer får oersättlig hjälp av far- och morföräldrar, och även i arbetslivet kan erfarna sakkunniga fungera som konsulter och hjälpa till vid behov”, sade presidenten. 

”Vi kan alla ta ansvar för att de äldre som vi har omkring oss får en värdig ålderdom”, konstaterade presidenten. ”Ordspråket lyder: ålderdomen kommer sällan ensam. Med det menar man i allmänhet att den ofta åtföljs av bland annat olika fysiska begränsningar. Tänk om vi skulle vända på det och säga att ålderdomen inte får komma ensam. Låt oss motverka ensamheten. Tillsammans.”

I samband med besöket kommenterade president Niinistö också våldsamheterna i Katalonien. Presidenten konstaterade att läget ser allvarligt ut, och att det lätt leder till en mycket svår situation. Våldsspiralen måste brytas och förhandlingar inledas snabbt, sa han.

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli