President Niinistö i FN:s generalförsamling: ”Vi har fortfarande tid att agera”

Republikens president Sauli Niinistö var i Förenta staterna 19–25 september 2022. I New York ledde han Finlands delegation under den högnivåvecka som inleder Förenta nationernas 77:e generalförsamling. Under resan besöker president Niinistö även Washington.

Tisdagen den 20 september höll president Niinistö Finlands nationella anförande FN:s generalförsamling. Presidenten sade i sitt tal att det ryska anfallskriget är ett flagrant brott mot FN-stadgan och att återverkningarna av kriget är långtgående och allvarliga. Det internationella samfundets gemensamma skyldighet är att upprätthålla den internationella regelbaserade ordningen. President Niinistö sade att vi mer än någonsin behöver ett nytt engagemang för multilateralism, med Förenta nationerna i centrum:

”Vi får inte bli likgiltiga eller apatiska inför dessa många kriser. Vi får inte vänja oss vid kränkningar av internationell rätt och mänskliga rättigheter. Vi får inte blunda för de sårbaras växande behov. Vi får inte gå med slutna ögon in i en klimat- och biodiversitetskatastrof. Vi får inte heller förlora hoppet: vi har fortfarande tid att agera.”

På tisdagen hade president Niinistö bilaterala möten med bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres, Ungerns president Katalin Novák och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Presidenten höll dessutom ett videotal vid ett kringevenemang på hög nivå inför partskonferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald (COP-15).

Måndagen den 19 september höll president Niinistö Finlands anförande vid FN:s utbildningstoppmöte. ”Utbildning är en investering. Det är en investering i jämlika och fredliga, demokratiska och kriståliga samhällen”, sade presidenten i sitt videotal.

Onsdagen den 21 september deltog president Niinistö i ett möte med vänskapsgruppen kring fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar. Presidentens program omfattade även bilaterala möten med Irans president Ebrahim Rais och Moldaviens president Maia Sandu.

I Finlands delegation vid FN:s generalförsamling ingick också utrikesminister Pekka Haavisto och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Torsdagen den 22 september reser president Niinistö till Washington, där han har flera bilaterala möten.