President Niinistö i Havslappland: Det finska arbetet har alltid lyft oss

Copyright © Republikens presidents kansliPresident Niinistö talade på Victoriatorget, som ligger på gränsen mellan Haparanda och Torneå – och samtidigt på riksgränsen. Copyright © Republikens presidents kansli

"Den nordliga regionen kommer att få en mycket central ställning", sade republikens president Sauli Niinistö på Victoriatorget i Torneå fredagen den 6 september. "Här finns något sådant som man ser som en framtidsfaktor. Finland satsar starkt på utvecklingen av det arktiska området".

På torget som ligger på gränsen mellan Haparanda och Torneå hade ett femhundratal stadsbor samlats för att lyssna och hälsa på presidenten. I sitt tal behandlade president Niinistö bl.a. krisen i Syrien, det nordiska samarbetet och Nokia. "Det finska arbetet är det som alltid har lyft oss. Den vanliga finländarens arbete. Och genom detta arbete reser vi oss igen", sade presidenten.

Inköp på matmässan

Besöksprogrammet i Havslappland inleddes i Keminmaa i Paavo och Vuokko Väyrynens Pohjanranta, där president Niinistö bl.a. bekantade sig med ungdomshemmet i Keminmaa. Under en arbetslunch diskuterade presidenten barnskyddet och utslagningen bland unga med experter från Havslapplands region. Diskussionsteman var bl.a. det aktuella läget för barnskyddet, problemfamiljers kommunikation och rehabiliterade ungas väg tillbaka till arbetslivet.
Temat vid matmässan i Havslappland var Lov att njuta. President Niinistö köpte bl.a. åkerbärssylt, torkad svamp och mandelpotatis från Lappland av lokala producenter.

Gränssamarbete i Torneå

I Torneå diskuterade president Niinistö gränssamarbete även med företrädare för Haparanda och Torneå städer. Presidenten fick höra vilka praktiska utmaningar som boendet i gränsområdet har när det gäller t.ex. rörlighet, arbetsliv och byggnadsbestämmelser.
Vad skiljer barrcellulosa från björkcellulosa? Det lärde sig president Niinistö vid Metsä Groups fabriker i Kemi, där man framställer cellulosa och kartong. Nästan hela den produktion av cellulosa som fabriken tillverkar av trä från Lappland går på export.

 Bilder

President Niinistös besök i Havslappland inleddes med Havslapplands matmässa, som arrangerades i Pohjanranta i Keminmaa. En brödlimpa, åkerbärssylt, torkad svamp och mandelpotatis från Lappland förde presidenten med sig hem från matmässan. Copyright © Republikens presidents kansli President Niinistös besök i Havslappland inleddes med Havslapplands matmässa, som arrangerades i Pohjanranta i Keminmaa. En brödlimpa, åkerbärssylt, torkad svamp och mandelpotatis från Lappland förde presidenten med sig hem från matmässan. Copyright © Republikens presidents kansli President Niinistös besök i Havslappland inleddes med Havslapplands matmässa, som arrangerades i Pohjanranta i Keminmaa. En brödlimpa, åkerbärssylt, torkad svamp och mandelpotatis från Lappland förde presidenten med sig hem från matmässan. Copyright © Republikens presidents kansli
Blicken mot gränsen, gränssamarbetet som tema! Samarbetet mellan tvillingstäderna Torneå och Haparanda var temat vid Torneå stadshus. President Niinistö, kommunalrådet i Haparanda Gunnel Simu och Torneås stadsdirektör Raimo Ronkainen. Copyright © Republikens presidents kansli 'Det finska arbetet är det som alltid har lyft oss. Den vanliga finländarens arbete. Och genom detta arbete reser vi oss igen', sade president Niinistö i sitt tal på Victoriatorget i Torneå. Copyright © Republikens presidents kansli Efter talet gick president Niinistö runt på torget och hälsade på stadsborna och samtalade med dem - och många ville ha honom med på ett foto. Copyright © Republikens presidents kansli
Efter talet gick president Niinistö runt på torget och hälsade på stadsborna och samtalade med dem - och många ville ha honom med på ett foto. Copyright © Republikens presidents kansli Efter talet gick president Niinistö runt på torget och hälsade på stadsborna och samtalade med dem - och många ville ha honom med på ett foto. Copyright © Republikens presidents kansli Barrcellulosa eller björkcellulosa? President Niinistös besök avslutades med ett besök i Metsä Groups fabriker i Kemi. Fabrikschef Jari Tikkanen (vänster) var guide. Copyright © Republikens presidents kansli