President Niinistö i Heinola: Viktigt att säkerställa att vi får leva trygga här i Finland

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö besökte Heinola fredagen den 1 augusti 2014. Besöket inleddes med att presidenten träffade representanter för staden, som firar 175-årsjubileum, och diskuterade aktuella ärenden i regionen.

När presidenten träffade medborgare på Heinola torg uttryckte han sin oro över att atmosfären till följd av krisen i Ukraina börjar bli mycket negativ: ”Det håller på att uppstå åtminstone andliga murar mellan väst och öst. Det är viktigt att Finland för en dialog med Ryssland. Vi måste tala om vad vi inte accepterar och vilka våra förväntningar är. Det är viktigt att säkerställa att vi får leva trygga här i Finland.”

Presidenten påminde att krisen i Ukraina inte är den enda krisen som gör världen till en otrygg plats. Konflikter som kräver människoliv pågår också till exempel i Syrien, Gaza och Libyen. ”Det viktigaste i en människas liv är att få leva och förverkliga sig själv där fred råder”, sade president Niinistö. Presidenten fortsatte diskussionen bland de hundratals finländare som hade samlats på torget.

Om det ekonomiska läget i Finland sade presidenten att det inte kan förväntas att en enda lösning ska kunna balansera ekonomin, utan att Finlands framtid ligger i allas våra händer.

”Vi ska alla göra det som rimligen kan förväntas av oss. Jag hävdar att ansvarstagande är källan till lycka”, sade president Niinistö. ”Det kan ändå inte krävas mer än vad en människa rimligen klarar av. Vi är alla olika.”

Från torget fortsatte presidentens besök till Heinola stadsmuseum, där museets unika barockutställning förevisades av museichef Kari-Paavo Kokki. Utställningen är stadsmuseets 50-årsjubileumsutställning.

Besöket avslutades på Versowoods fabrik i Vierumäki. Presidenten fick där bekanta sig med verksamheten i Finlands största familjeföretag för mekanisk träförädling.