President Niinistö i Ivalo: Gränsavtalet kom till på Finlands initiativ

Presidentti Niinistö Ivalon rajavartioasemalla median haastateltavana 13.4.2016. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö intervjuas av medierna på gränsbevakningsstationen i Ivalo den 13 april 2016. Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö bekantade sig onsdagen den 13 april med Lapplands gränsbevakningssektions verksamhet på Ivalo gränsbevakningsstation. Efter gränsbevakningssektionens lägesrapport gav presidenten sina synpunkter på gränsavtalet mellan Finland och Ryssland till representer för media. Presidenten inledde med att berömma Lapplands gränsbevakningsstation för ett förtjänstfullt arbete i samband med migrationen vid den östra gränsen i vintras.

Presidenten påminde om den oro som rådde ännu i februari: ”Vi var mycket oroliga, till och med överdrivet oroliga, också medierna, för att tio- eller hundratusentals människor skulle komma över gränsen från Ryssland och ansöka om asyl i Finland. Det är självklart att vi agerade”, sade presidenten. ”En annan möjlighet hade förstås varit att Finland inte skulle ha föreslagit något avtal överhuvudtaget. Vi skulle bara ha avvaktat och sett vart allt leder till. Jag och regeringen bedömde dock att det inte är det rätta tillvägagångssättet.”

President Niinistö konstaterade att de som kritiserar avtalet inte ska glömma att det var Finlands önskan att få till stånd ett avtal. ”Ryssland hade inget behov av att ingå avtal. Även om det avtal som ingicks på finländskt initiativ kanske inte till punkt och pricka är sådant som vi föreslog betyder det inte att vi inte skulle behöva det”, sade presidenten.

Innan avtalet ingicks diskuterade både statsministern och presidenten ärendet med de övriga EU-länderna. De önskade uttryckligen att Finland själv löser frågan tillsammans med Ryssland. Ingen ifrågasatte att de två nordligaste gränsövergångarna stängdes för övriga EU-medborgare. Presidenten sammanfattade den diskussion som nu pågår i Finland såhär: ”Vi förundrar oss nu väldigt mycket över oss själva, men vi är kanske också de enda som gör det”.

Inrikesminister Petteri Orpo deltog i besöket hos gränsbevakningsväsendet.

Lapplandsbesöket fortsatte till Muonio och Kolari torsdagen den 14 april. Presidenten träffade lokala invånare i Muonio och Kolari – Läs mer om den andra besöksdagen.

Presidentti Niinistö ja sisäministeri Petteri Orpo tutustuivat Lapin rajavartioston toimintaan Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Jaakko Kaukasen (toinen vas.) johdolla. Lapin rajavartioston komentaja eversti Jari Tolppanen (kolmas vas.) antoi tilannekatsauksen ja Rajajääkärikomppaniaa esitteli komppanian päällikkö kapteeni Mikko Heikkilä. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli